Terug naar overzicht

Klimaatzwembad De Kouter

Poperinge
Missie engineering van een klimaatzwembad
Klant Stad Poperinge
Architect LD-architecten
Data 2013 - 2016
Grootte 2500 m2

Het zwembad De Kouter (Poperinge) is een ambitieus project dat de nieuwe trekpleister voor de regio moet worden. Er wordt resoluut gekozen voor een project met uitstraling dat een nieuwe icoonwaarde aan het stadsbeeld zal toevoegen. De vormgeving met krachtige lijnen en langwerpige ramen zorgt voor een dynamische uitstraling. De integratie in het straatbeeld creëert een uitnodigend gebaar naar de omgeving. Zo is de zuidgevel volledig opengewerkt om de communicatie tussen binnen en buiten te versterken. Buitenzonwering beperkt reflectie op het wateroppervlak.

Er wordt een grote aandacht besteed aan het duurzaam en milieuvriendelijk karakter van het gebouw. Omtrent duurzaam bouwen bestaan wereldwijd al meer dan 50 verschillende certificaten en analysemethodes. VK concentreerde zich op de voorschriften van VIBE, en combineerde passieve en actieve maatregelen.

Zo wordt het zwembad aan de noordzijde sterk gesloten gehouden om onnodige energieverliezen te vermijden. Enkel de inkom is duidelijk geaccentueerd als een transparant volume. Algemeen is de luchtdichtheid van het gebouw optimaal, door een combinatie van hoogwaardig beton, rotswol en cellenglas. Ook de plafonds, gelamineerde balken met overspanningen tot 21 en 24 meter, worden afgedekt met houtwolcementplaten. Al deze materialen zijn zowel damp-, krimp-, chloor- en waterresistent in een vochtige omgeving met een merkelijk temperatuurverschil met buiten. Bovendien verhogen ze merkbaar het akoestisch comfort in het zwembad en voor de omgeving. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van lage temperatuurverwarming en warmtewisseling met warmterecuperatie. Zo wordt ook de warmte uit de zwembadlucht gerecupereerd voor de voorverwarming van het suppletiewater.

Bij het ontwerp van dit zwembad is de exploitatie niet uit het oog verloren. Zo zijn schijnbare meerkosten dadelijk voorzien, omdat in de simulatie van de uitbating bleek dat die zich op heel korte termijn terugbetalen. Door dit consequent na te gaan, zijn de exploitatiekosten ten opzichte van een standaardzwembad van die grootorde met bijna de helft gedaald.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 01 July 2016 De waterpret kan beginnen in Poperinge Lees meer
  • 30 November 2015 Openwervendag Poperings klimaatzwembad lokt veel volk Lees meer