Missie nieuwbouw hoofdkwartier NAVO
Klant NAVO
Architect ASSAR, SOM
Data 2005 - 2017
Grootte 250000 m2

In 1967 verhuisde de NAVO naar het huidige hoofdkwartier in Evere, dat toen werd betrokken als een tijdelijke oplossing. 30 jaar later bleek het hoofdkwartier onaangepast aan de huidige noden, en organiseerde de NAVO een internationale architectuurwedstrijd voor een nieuw hoofdkwartier. De internationale jury koos voor het ontwerp van SOM + Assar, waar VK verantwoordelijk is voor alle engineering, zowel speciale technieken als stabiliteit.

Het nieuwe hoofdkwartier biedt plaats aan de essentiële functies van de Alliantie. Het vult de nodige functies in: moderne vergaderzalen en perszalen, kantoren voor de delegaties, de militaire vertegenwoordigingen, het internationaal secretariaat en het internationaal hoofdkwartier, de agentschappen en de afvaardigingen van de partners, gesofisticeerde beveiliging, communicatie en IT-installaties, en audiovisuele middelen. Ook verschillende ondersteunende diensten krijgen een onderkomen: restaurants, een bank, boetieks, inrichtingen voor sport en ontspanning.

Het ontwerp biedt een antwoord op talrijke uitdagingen. Het koppelt een streng, sober en functioneel gebouw met spectaculaire vormen aan een aanvaardbaar comfortniveau, met inzet van duurzame technieken en materialen.

De ruimtes zijn modulair en aanpasbaar opgevat, en kunnen systematisch heringericht en/of uitgebreid worden, om zo continu plaats te bieden aan 4.000 man. Het NAVO-project wordt met zijn 250.000 m² de grootste Belgische werf van de komende jaren.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 24 May 2017 NAVO hoofdkwartier staat in voor eigen energieproductie Lees meer
  • 17 May 2017 Nieuwe NAVO-hoofdkwartier is opgeleverd Lees meer
  • 17 October 2015 VK present op Concrete Day 2015 Lees meer