Terug naar overzicht

Zorgcampus Klaverveld

Zedelgem
Missie ontwerp en realisatie van een zorgcampus
Data 2012 - 2016
Omvang 193 bedden

VK won deze architectuurwedstrijd voor een zorgcampus met assistentiewoningen en een woonzorgcentrum via een ontwerp dat veel belang hecht aan groen, zichtassen en toegankelijkheid. De verschillende bouwvolumes van assistentiewoningen en woonzorgcentrum creëren een diversiteit aan plekken en sferen in een publiek park. Een ondergrondse parking met 105 plaatsen houdt het terrein wagenvrij.

Assistentiewoningen aan de rand van de site richten zich deels naar de straat en deels naar het groene binnengebied. Openingen tussen de woningen verschaffen transparantie en toegankelijkheid. De aparte entiteiten creëren tegelijk een kleinschaligheid. Via diepliggende ramen fungeert de buitenschil als zonwering. Van de 48 assistentiewoningen kan het laatste volume verbonden worden met het woonzorgcentrum voor bewoners die enige zorg nodig hebben.

Het woonzorgcentrum bestaat uit 3 zorgvloeren. Naast een verpleegpost, bevat elke afdeling een living, zorgruimte, badkamer, linnenkamer, berging, … De leefgroepen fungeren per 15 bedden en bevat ook kleinere zitruimtes. Deze verpozingsruimtes bevorderen sociale contacten, brengen licht en lucht binnen en zijn een contactpunt naar buiten toe.

Op het gelijkvloers van het woonzorgcentrum zitten vooral gemeenschappelijke voorzieningen, een dagverzorgingscentrum met aparte toegang, en een centrum voor kortverblijf.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 18 January 2016 Zorgcampus Zedelgem nadert finale fase Lees meer
  • 28 April 2015 PPS zorgcampus in volle werf Lees meer