Terug naar overzicht

Politietoren Charleroi

Charleroi
Missie uitbreiding en renovatie van een politiestation
Klant CFE
Architect Ateliers Jean Nouvel, MDW Architecture
Awards
Data 2010 - 2014
Grootte 39200 m2

Charleroi is volop bezig met een stedenbouwkundige wederopleving, en pakt daarbij verschillende projecten aan. Daarbij hoort ook een vernieuwd politiecommissariaat, dat deels een nieuwbouw omhelst en deels een renovatie van een bestaande kazerne. Een aantal gebouwen van de bestaande kazerne worden afgebroken, om zo een publiek plein te creëren in de stad. De overblijvende vleugels, die gerenoveerd worden, bieden niet genoeg capaciteit. Een derde vleugel, in de vorm van een toren, moet uitkomst bieden.

De nieuwe toren telt 22 verdiepingen, maar overstijgt met zijn 75 meter het belfort van de stad niet. De ellipsvorm zorgt voor een harmonieuze verankering met de bestaande omgeving. Het torenvolume bevat de hoofdinkom, en voornamelijk kantoren die modulair ingevuld zullen worden. Verder zullen er ook een sportzaal, een bibliotheek en leslokalen ondergebracht worden. De bovenste verdieping bevat een grote vergaderzaal, met panoramisch zicht op de stad. De cellen bevinden zich ondergronds, net als 3 parkeerlagen. De gerenoveerde vleugels zullen ook kantoren huisvesten, naast vestiaires, en een cafetaria.

Het geheel wordt vanuit een duurzame filosofie benaderd. De toren wordt een passiefgebouw en de gerenoveerde vleugels zullen beantwoorden aan lage energievereisten.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 05 November 2015 Nationale en internationale erkenning voor VK-projecten Lees meer