Missie renovatie en transformatie van sociale woningen
Klant Beliris
Architect cm architectes associés, JMG Architectes
Data 2009 - 2015
Omvang 84 appartementen
Grootte 9500 m2

Sint-Lazarushof is een geheel van vier vleugels met sociale woningen, die een centrale koer omringen. De realisatie uit het Interbellum (1927), naar een ontwerp van Joseph Diongre, heeft karakteristieke galerijen die toegang verschaffen tot de individuele appartementen.

De 180 bestaande woningen zijn gerenoveerd en getransformeerd tot 84 grotere woningen, uitgerust volgens de huidige comfortnormen, naar een ontwerp van TV JMG Architectes en cm architectes associés. De hoofdgevels met de galerijen werden geconserveerd, maar de achtergevels zijn herbouwd.

Het geheel wordt duurzaam ontwikkeld: energiebesparing is een essentiële voorwaarde om subsidies te ontvangen voor de renovatie. Isolatie van de buitengevels en nieuw buitenschrijnwerk in FSC-materiaal verbetert de thermische prestaties. De blokken beschikken bovendien over een gemeenschappelijke warmwaterproductie, een WKK-installatie en ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

Als voornaamste structurele werken zijn de bestaande vloeren van gewapende terra cotta versterkt met een estriklaag in microbeton. Talloze nieuwe openingen in muren en vloeren voegen de oorspronkelijke woningen samen tot grotere woonruimtes. Daarnaast werd de toegankelijkheid verbeterd met liften, loopbruggen tussen de vleugels en verbrede balkons.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 19 June 2015 Interbellum-woningen krijgen tweede leven Lees meer