Terug naar overzicht

Stadskantoor Leiespiegel

Deinze
Missie engineering van een duurzaam en flexibel stadskantoor
Klant Stad Deinze
Architect Tony Fretton Architects
Data 2009 - 2016
Grootte 10000 m2

In Deinze, aan de oevers van de Leie, vormt het stadskantoor samen met de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het museum Deinze en de Leiestreek en het nieuwe theater de vernieuwde stadskern.

Het nieuwe gebouw heeft 2 vleugels. Een administratief centrum met 5 verdiepingen is het grootste volume. De raadzaal zit in een kleiner paviljoen, loodrecht geplaatst op het administratief centrum.

Een tweede huid

Rondom het gebouw fungeren loggia’s als een tweede huid. Ze introduceren maximaal het daglicht en hun schaduwwerking voorkomt oververhitting. Het dragen van deze externe toevoeging kreeg een specifieke oplossing. De prefab vloerelementen zijn bevestigd aan de hoofdvloerplaten via koudebrug-onderbrekingen. Prefab gevelkolommen ondersteunen de rand. Deze worden op hun beurt ondervangen op uitkragende consoles aan de betonnen kelderwand, de beste oplossing gezien de geringe diepte van de loggia’s . Ook de nabijheid van de Leie vormde een uitdaging. De bedding heeft een zeer lage draagkracht en is zettingsgevoelig. Daarom werden diepfunderingen voorzien, ondanks de aanwezigheid van een kelder.

Duurzaam en flexibel

Alle ruimtes in het gebouw worden op natuurlijke wijze geventileerd via ramen die geopend kunnen worden. De daken zijn voorzien van een dik pak isolatie, terwijl het dak van de raadzaal is beplant. Een combinatie van warmtepomp met geothermie en condenserende ketel voedt de verwarming en koeling.

Daarnaast biedt het gebouw veel flexibiliteit door zijn hoge plafonds, deels door de voorgespannen predallen met een druklaag, die een slankere uitvoering toestaan.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 24 May 2016 Stadskantoor Deinze opent feestelijk de deuren Lees meer