Missie transformatie panden tot multimediale site
Klant Waalse Krook
Architect Coussée & Goris, RCR Aranda Pigam Vilalta arquitectes
Data 2010 - 2017
Grootte 22081 m2

De Waalse Krook in Gent is al een hele tijd een doorn in het oog van het stadsbestuur. De leegstand van enkele gebouwen en de verkommering van het befaamde Wintercircus leidden tot een oproep voor een nieuwe invulling. De nieuwe bestemming van de site wordt multimediaal, met een nieuwe stedelijke bibliotheek, een centrum voor nieuwe media en een Vlaams instituut voor archivering. Via een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werd een selectieprocedure opgestart, met de combinatie Coussée & Goris en RCR Aranda Pigam Vilalta arquitectes als laureaat. VK verzorgt de speciale technieken van het project.

Het project stelt een duurzaam energetisch concept voorop, met een energiepeil van E60 en een isolatiepeil van K30. Daarvoor worden passieve en actieve maatregelen genomen. De passieve maatregelen omvatten onder andere optimalisatie van de glasoppervlakken met zonwering, compacte vormgeving, toegankelijke thermische massa, materialen met een goede isolatiewaarde, … De actieve maatregelen omvatten een warmtepomp en boorgatenenergieopslagveld, efficiënte verlichting, vraaggestuurde ventilatie, lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling, …

De gebruikte technische installaties zijn geïntegreerd in de architectuur en structuur, en hebben soms de architectuur mee vorm gegeven. Zo wordt de holle betonnen structuur gebruikt voor nachtventilatie. Betonkernactivering zorgt voor aanvullende koeling of verwarming. Hoge ramen en verdiepingshoogtes brengen veel daglicht binnen, aangevuld met daglichtcompensatie en aanwezigheidsdetectie.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 25 April 2016 De Krook nestelt zich in Gents stadsweefsel Lees meer