Terug naar overzicht

Woonzorgcentrum Edouard Remy

Leuven
Missie masterplan + vervangingsnieuwbouw van een zorgcampus
Klant OCMW Leuven
Architect bureau voor architectuur & planning, VK
Data 2009 - 2014
Omvang 180 bedden
Grootte 15180 m2

Het woonzorgcentrum ligt in het centrum van Leuven, maar is volledig ingesloten. De gesloten gevelrijen van de omringende gebouwen verbergen het vlakbij gelegen stadspark. Bovendien is nergens een rustpunt voorhanden: alle functies liggen direct aan de straat. Omdat een straat de zorgsite doorsnijdt, maken de bouwblokken wel even plaats voor enkele publieke plekken. Het masterplan van VK optimaliseert de aansluiting van de campus met zijn omgeving.

Ten eerste wordt een plein voorzien, daar waar de site wordt doorsneden. Enkele gemeenschappelijke functies, een bushalte en toegang tot een parking moeten de site ontsluiten. Een mix van wonen, werken, ontspannen en dienstverlening rond het plein en de zorgsite zullen hiertoe bijdragen. De open ruimte zal ook de zichtbaarheid van de zorgsite verhogen. Tegelijk wordt de besloten hoogbouw van het woonzorgcentrum vervangen door een open en geïntegreerde laagbouw.

De bestaande binnentuin wordt vervangen door een open plein en park. Samen met de andere groenaanleg zal de ruimte variëren van privé over semipubliek tot publiek: van tuin tot park tot plein. De overgang tussen deze verschillende ruimtes wordt gecreëerd via doorkijken en verbindingen. Zo krijgt het geheel een samenhang, maar verliezen de afzonderlijke elementen hun eigenheid niet.

De realisatie van dit masterplan ligt ook in handen van VK, in samenwerking met Bureau Architectuur en Planning.

Gerelateerde nieuwsartikels

  • 10 February 2015 OCMW Leuven biedt zorg op maat aan Lees meer