Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Academiestraat

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2012 - 2020

nieuw project voor gemengd gebruik met integratie en conservatie van waardevol erfgoed

Intro

Een nieuwe residentiële wijk in Gent zal plaats bieden aan 300 bewoners. Daarbij worden de historisch waardevolle brandweerkazerne en Academie van Schone Kunsten deels gerenoveerd en geïntegreerd in het project. Structureel is gekozen voor kolomvrije overspanningen, voor maximale flexibiliteit. De wijk beantwoordt aan de passiefnorm door de gebouwen te voorzien van low-technic installaties, eenvoudig in beheer en onderhoud.

Lees meer
Klant(en)
  • 3D Real Estate
Architecten
  • Robbrecht en Daem architecten
  • Marie-José Van Hee
  • Dierendonckblancke Architecten
  • Els Claessens
  • Tania Vandenbussche
Statistieken
25000 m²
130 appartementen

Verhaal

In samenspraak met Monumentenzorg en Onroerend Erfgoed werd de bestaande structuur nagerekend en respectvol gerestaureerd en geconserveerd.

Residential gent academiestraat 3 web

De brandweerkazerne en Academie in de Academiestraat verloren hun bestemming. Stad Gent laat de site herontwikkelen door privé ontwikkelaars 3D Real Estate en Van Roey Vastgoed, die de wedstrijd wonnen met een ontwerp van Robbrecht en Daem. De gevel van de brandweerkazerne en de Academie blijven bewaard en worden herbestemd. Daarnaast komt een nieuwbouwdeel.

Duurzaam

Het nieuwe project herbergt een mix aan functies, met voldoende aandacht voor wonen, publieke ruimte en groenaanleg. Daarbij zijn de richtlijnen voor passief bouwen gevolgd, met als ambitie E40. Tegelijk is gestreefd naar een logisch, low-technic gebouw, technisch eenvoudig te beheren en minimaal te onderhouden. Passieve maatregelen worden aangevuld met actieve maatregelen, zoals mechanische vraag-gestuurde ventilatie, via balansventilatie met warmte-recuperatie. Groendaken, infiltratiezones en een bufferbekken beperken de lozing van regenwater. Ook de herbestemde delen worden technisch hedendaagse energie-efficiënte gebouwen, met respect voor het historische karakter.

Structurele ingrepen in het erfgoed

Structureel zijn de nieuwe wooneenheden open en flexibel ontworpen, met dragende betonwanden op alle verdiepingen. Deze steunen maximaal op de kolommenstructuur van de kelder met ondergrondse parking. Vlakke prefab betonplaten overspannen de modules in één keer.

In de herbestemde brandweerkazerne (1870) zijn de verdiepingsniveaus versterkt en aangepast via split levels. De Academie (1737) onderging het absolute minimum aan structurele ingrepen. In samenspraak met Monumentenzorg en Onroerend Erfgoed werd de bestaande structuur nagerekend en respectvol gerestaureerd en geconserveerd.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs