terug naar alle projecten

Alco Bio Fuel Green CO2

BE

Over

Alco Bio Fuel is één van de grootste bioraffinaderijen in België. Het ontwerp van een groene C02 productie-eenheid bevat een prefab-containergebouw met labo, technische ruimtes en sanitaire ruimtes.

Uitdaging

De ontwikkeling van een duurzame productie-eenheid, die de recuperatie & commercialisering van C02 centraal stelt.

Oplossing

De uitbreiding van een bestaande buizenbrug faciliteert de overgang van vloeibare CO2 naar een tweede zone, die de CO2 opslaat in 4 verticale tanks. Alco Bio Fuel recupereert hierdoor jaarlijks 100.000 ton CO2.

Lees in detail

Klant(en)

  • AlcoBiofuel

Architect(en)

  • VK architects+engineers

Locatie

Gent, België

Tijdslijn

2015

2016

Expertise Team(s)

  • Architectuur

  • Digitale engineering

  • Technieken

  • Stabiliteit

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Haalbaarheidsstudie

  • Bekijk meer...

Industry gent alcobiofuelgreenco2 4 web

AlcoBioFuel recupereert jaarlijks 100.000 ton CO2 en vermindert zo merkelijk de voetafdruk van de bio-ethanol-productie.

Michiel Devos

project manager industry, VK architects+engineers

Enkele jaren geleden realiseerde VK voor AlcoBioFuel een bio-ethanol productie-eenheid in de Gentse kanaalzone. Aansluitend daarop bouwde VK architects+engineers een groene CO2 productie-eenheid. Bij het bio-ethanol-proces komt namelijk heel wat CO2 vrij, dat via deze nieuwe eenheid gerecupereerd en gecommercialiseerd zal worden. Op deze manier recupereert AlcoBioFuel jaarlijks 100.000 ton CO2 en wordt de voetafdruk van de bio-ethanol-productie merkelijk verminderd.

In een eerste zone wordt de CO2 geliquificeerd in een omsloten, niet-geklimatiseerd gebouw. Daarnaast bevinden zich in deze zone condensoren, een CO-washer en stripping.

Een uitbreiding van een bestaande buizenbrug brengt de vloeibare CO2 over naar de tweede zone. Daar wordt de CO2 opgeslagen in 4 verticale tanks. Daarnaast een prefab-containergebouw op een open staalstructuur met een labo, technische ruimte, sanitair en de chauffeursruimte. Vanuit de tanks wordt het CO2 namelijk getransporteerd naar tankwagens in de laadzones met 3 weegbruggen.

De geliquificeerde CO2 wordt gebruikt in de voedselindustrie, voor waterzuivering, koeltransporten en als chemische bron.

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love