Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Assistentiewoningen Het Polderhuis

Plaats Lokeren, België
Tijdslijn 2014 - 2018

ontwerp en realisatie van assistentiewoningen

Intro

De 46 assistentiewoningen vervolledigen het zorgaanbod van WZC Ter Durme. De nieuwe vleugel sluit naadloos aan bij het bestaande, recent gerenoveerde woonzorgcentrum. Knikken en hoogteverschillen in het gebouw introduceren een speelse variatie, terwijl de ruime terrassen voor een strak gevelritme zorgen. In het interieur werden duurzame natuurlijke materialen gebruikt, voor een warme en huiselijke toets.

Lees meer
Klant(en)
  • OCMW Lokeren
Statistieken
48

Verhaal

De flats hebben een minimale diepte en maximale breedte langs de gevel, wat de belevingswaarde verhoogt voor de bewoners.

48 assistentiewoningen werden gerealiseerd op een driehoekig terrein, waarop het recent gerenoveerde woonzorgcentrum al stond. Het nieuwe gebouw linkt zich aan het woonzorgcentrum, waardoor de twee een V vormen. De specifieke inplanting laat voldoende groene buitenruimte ter beschikking van de bewoners en gemeenschap. Welbepaalde ingrepen in het volume van de assistentiewoningen zorgen ook voor een optimale integratie in de omgeving.

Zo wordt het gebouw in 3 verdeeld, waarbij de afzonderlijke delen knikken, opgetild worden, uit elkaar schuiven en verhoogd of verlaagd worden. Daardoor ontstaat een interessante diversiteit in het ontwerp, en worden interessante buitenruimtes en perspectieven gecreëerd.

De knikken in het gebouw en de variatie in bouwhoogte van 3 naar 5 bouwlagen zorgt bovendien voor een kleinschalige indruk en gevarieerd straatbeeld. Open ruimtes die bijgevolg ontstaan verhogen de belevingswaarde.

Publieke functies worden voorzien in de sokkel, die ook 2 voordeuren bevat voor de bewoners. Een doorsteek maakt het binnenplein vanaf de straat vlot toegankelijk. Een voorplein vanaf de straat tot het gebouw werkt daarbij extra uitnodigend.

De gevels laten doorlopende terrassen zien, die volop licht en interactie bieden. Tegelijk zorgen schuifpanelen voor voldoende privacy en beschaduwing voor de bewoners. Binnenin laat het ontwerp neutrale en flexibele privé-ruimtes zien, wat het wonen en zorgen op maat faciliteert. De nadruk op natuurlijke en warme materialen verhoogt daarbij het thuisgevoel. De keuze voor gestandaardiseerde en identieke woonruimtes laat de opening voor volwaardige en duurzame materialen.

De flats hebben een minimale diepte en maximale breedte langs de gevel, wat de belevingswaarde verhoogt voor de bewoners.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs