Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Astoria Hotel

Plaats Brussels
Tijdslijn 2017 - 2021

renovatie van een vijfsterrenhotel met geklasseerde gevel en gelijkvloers

Intro

De Maltese groep Corinthia Hotels schenkt een tweede leven aan het imposante Astoria Hotel in de Koningsstraat in Brussel. Het gebouw staat er bijna een eeuw en moet het meest prestigieuze hotel van Brussel worden.

Lees meer
Klant(en)
  • Corinthia Hotels
Architecten
  • Ma2
Statistieken
121 accommodaties

Verhaal

Gedurende jaren werd het Astoria beschouwd als een van de beste hotels ter wereld.

Wereldleiders als Dwight Eisenhower en Winston Churchill hebben er verbleven. Via een investering van 80 miljoen euro wil de hotelgroep dit mythische etablissement laten herleven. Het hotel werd gebouwd voor de Wereldexpo van 1910, naar een ontwerp van Henri Van Dievoet, de neef van Joseph Poelaert, architect van het Brussels Justitiepaleis.

Het architectenbureau MA2 neemt de renovatie op zich. VK staat in voor de stabiliteitsstudies. Het hotel zal 121 kamers en suites bevatten, naast een wellness-gedeelte, een banket- en balzaal, restaurant en vergaderruimtes. Het aantal kamers werd beperkt om ruimere kamers te kunnen aanbieden, die tegemoet komen aan de huidige eisen naar luxe en kwaliteit. De beschermde voorgevel en gelijkvloers worden geïntegreerd in het nieuwe project.

De bovenliggende verdiepingen met de kamers zijn niet beschermd en worden dus volledig opnieuw aangepakt. De vloeren worden versterkt, de houten vloeren vervangen door betonnen liggers. In de kelderverdieping wordt een wellness-ruimte en zwembad voorzien. Stabiliteitstechnisch ligt de grootste moeilijkheid in de beschermde status.

Een deelstudie richt speciaal de aandacht op de constructie van het loodglazen dak die de centrale patio bedekt, en wordt opnieuw geconstrueerd naar de geest en vorm van het oorspronkelijke serredak.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs