Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

AZ Delta, campus Roeselare

Plaats Roeselare, België
Tijdslijn 2005 - 2019

nieuwbouw algemeen ziekenhuis 746 bedden

Intro

Ruimtegebrek en een ongewenste spreiding van de ziekenhuisdiensten waren voor AZ Delta aanleiding om een architectuurwedstrijd voor een nieuw ziekenhuis te lanceren. Als laureaat ontwierp VK een nieuwe campus met een hoge leesbaarheid en flexibiliteit dankzij een doordacht modulair grid. Bovendien besteedt de campus aandacht aan de groene omgeving.

Lees meer
Klant(en)
  • AZ Delta
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
746 bedden
116000 m²
1450 parkeerplaatsen

Verhaal

Het strakke gevelritme weerspiegelt de extreme interne flexibiliteit, met een module van 135 cm.

Hospitals roeselare delta 14 web

Door plaatsgebrek en een ongewenste verspreiding van de ziekenhuisdiensten schreef het H.-Hartziekenhuis, sinds 2013 gefusioneerd met het Stedelijk Ziekenhuis in het AZ Delta, een architectuurwedstrijd uit voor een nieuw ziekenhuis. Als laureaat werkte VK nauw samen met de ziekenhuisdirectie aan een master plan voor de nieuwe campus, die 746 bedden telt. Het master plan is gebaseerd op pathologische clustering, waarbij 9 clusters werden gedefinieerd, en gegroepeerd in 6 polen: Vrouw & Kind en beperkte hospitalisatie, Neurologie & Locomotrie, Abdo & Thorax, Oncologie, Geriatrie, Psychiatrie.

Door het poolconcept worden polikliniek, verpleegeenheden en dagziekenhuis bouwkundig gegroepeerd, waarbij echte ‘zorgvloeren’ ontstaan. Alle functies worden compact in 7 bouwlagen ondergebracht – dit zorgt voor een efficiënte circulatie en reduceert de voetafdruk van het ziekenhuis. De campus telt 3 volumes: het ziekenhuis in gekantelde L-vorm; het logistieke blok voor ondersteunende functies die niet in het ziekenhuis zelf gesitueerd hoeven te zijn; de ‘powerplant’, die de energie voor de ganse site opwekt. Op de site zullen 1450 parkeerplaatsen gerealiseerd worden.

De poliklinieken bevinden zich aan de voorzijde en zijn noord-oost en noord-west gericht. Door hun opbouw in trapvorm behoudt het ziekenhuis zijn menselijke schaal. Het strakke gevelritme weerspiegelt de extreme interne flexibiliteit: elke 135 cm kan een interne wand geplaatst worden. De beddenvleugels bevinden zich aan de rustige achterzijde van het ziekenhuis en kijken uit op de groene omgeving van Oekene. Hun open vingerstructuur vermijdt de massiviteit van een groot ziekenhuis. Ze zijn zuid-oost en zuid-west georiënteerd, en voorzien van een doordachte zonwering. Een centrale straat vormt de ruggengraat van het ziekenhuis en bevat de hoofdcirculatie. Via ruime patio's voorziet zij een maximum aan ruimtes van daglicht.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs