AZ Heilige Familie

Plaats Rumst, België
Tijdslijn 2017 - 2019

uitbreiding ziekenhuis met onthaal, Grand Café, endoscopie en dagziekenhuis

Intro

Eind 2016 organiseerde het AZ Heilige Familie een wedstrijd voor een uitbreiding van de campus. Een nieuwe receptie en een Grand Café moeten het ziekenhuis een nieuwe look geven. Een endoscopie-afdeling en een internistisch daghospitaal zullen eveneens worden toegevoegd. Laureaat VK heeft de stempel gedrukt met architectuur die verbindt, uitnodigt en geneest. Het witte volume geeft het ziekenhuis een frisse uitstraling, met een maximale openheid in de transparante plint.

Lees meer
Klant(en)
  • AZ H. Familie
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
2900 m²

Verhaal

Het ontwerp van VK koppelt consultaties en endoscopie, centraliseert het onthaal voor endoscopie, en beperkt zo drastisch de loopafstanden.

Via een uitbreiding vernieuwt AZ Heilige Familie Rumst het onthaal en de cafetaria, en wordt ook een internistisch dagziekenhuis toegevoegd. Het oude operatiekwartier wordt erbij geïntegreerd en geconverteerd tot een endoscopie-unit. Het ontwerp van VK koppelt consultaties en endoscopie, centraliseert het onthaal voor endoscopie, en beperkt zo drastisch de loopafstanden. Ambulante flows worden overal strikt gescheiden van hospitalisatieflows.

De nieuwe structuur wordt opgetrokken over drie bouwlagen en sluit aan op het raster van het inkomplein. Het gelijkvloers omvat de vernieuwde hoofdinkom van het ziekenhuis, via een centraal sas vanaf de colonnade op het plein. Enerzijds wordt de inkom geflankeerd door een ontbijt- en koffiehoek met aansluitend een zongericht terras. Daarnaast biedt een ruime wachtzone zicht op de zone voor kortparkeren op het plein.

Op +1 ligt het Grand Café, met een ruim overzicht over het inkomplein. Een centrale vide biedt zicht op de inkomhal op het gelijkvloers. De cafetaria heeft een bezoekerszone en een personeelszone, met aansluitend een lounge rondom een vergaderzaal die wordt geïntegreerd vanuit het bestaande ziekenhuis.

Omwille van hun publiek karakter hebben de onderste bouwlagen een uitgesproken transparante uitstraling met een sterke interactie tussen interieur en exterieur.

Op de tweede verdieping worden consultaties endoscopie, de behandelruimtes voor endoscopie alsook het dagziekenhuis ondergebracht. Door het privatief karakter, wordt deze bouwlaag gekenmerkt door een meer gesloten gevelopbouw. Patio's garanderen echter een maximale daglichttoetreding en veel groen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs