AZ Sint-Jan, campus Brugge, operatiekwartier

Plaats Brugge, België
Tijdslijn 2010 - 2011

ontwerp en realisatie voor een uitbreiding en renovatie van een operatiekwartier

Intro

Een uitbreiding met 3 nieuwe state-of-the-art operatiezalen maakte het mogelijk het operatiekwartier te renoveren en een hogere doorlooptijd te realiseren. Daarnaast optimaliseert de interne uitbreiding ook de stromen in de operatiekamer. Dit architecturale en technische pilootproject introduceerde tal van nieuwe technieken in België. De operatiezalen tonen ook een nieuw concept: te gebruiken als 3 aparte zalen of als landschappelijke operatiezalen.

Lees meer
Klant(en)
  • AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
Architecten
  • VK Architects & Engineers

Verhaal

De OP wanden en plafonds gebruiken een modulair inox-systeem, voor maximale flexibiliteit.

VK staat in voor ontwerp en uitvoering van de uitbreiding en de renovatie van het operatiekwartier van het AZ Sint-Jan Brugge.

Een uitbreiding met 3 nieuwe geavanceerde operatiezalen laat toe om het operatiekwartier te renoveren zonder de capaciteit te verminderen. Daarnaast realiseert de uitbreiding ook de missing link in het ziekenhuis, met optimalisatie van de stromen in het operatiekwartier en beperking van de loopafstanden. De uitbreiding introduceert als case study de meest recente elementen in een operatieomgeving. Dit zal toegepast worden in het algemene operatiekwartier. Dit pilootproject op architecturaal en technisch gebied introduceert tal van nieuwe technieken in België, en past internationale normen toe.

De operatiezalen tonen een nieuw concept: als 3 gescheiden zalen, of als landschapsoperatiezalen, volledig in contact met elkaar via beglaasde schuifdeuren.

De OP wanden en plafonds gebruiken een modulair inox-systeem, voor maximale flexibiliteit. De wanden worden bekleed met glas of een coating. Samen met de vlakke inbouwmogelijkheid zorgt dit voor een maximale controle van de hygiëne. Voor de bediening wordt: een glasplaat met tiptoetsen gebruikt.

De luchtkwaliteit (ISO 5) wordt gegarandeerd door een laminar flow met geleiding, 3 op 3 meter. Een temperatuursgradiënt en temperatuurszones versterken de laminar flow. Wandverwarming compenseert temperatuursverlies.

De medische uitrusting hangt aan een vierkante medische rug uitgewerkt rond het plenum. Een apart opdekplenum minimaliseert de kans op besmetting. Voor maximale openheid en lichtheid worden alle schuifdeuren verdiepingshoog en volledig beglaasd voorzien. De operatiezalen grenzen ook aan de buitengevel en genieten van natuurlijk daglicht. Privacy en zonwering worden gerealiseerd dankzij ingebouwde lamellen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs