Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

AZ Sint-Jan, campus Brugge, pediatrie + geriatrie

Plaats Brugge, België
Tijdslijn 2015 - 2020

renovatie en uitbreiding van een campusgebouw voor geriatrie en pediatrie

Intro

Met het intergenerationeel centrum ontwierp VK een gebouw waar generaties elkaar kunnen ontmoeten. Het ontwerp biedt voor patiënten geriatrie en pediatrie de gelegenheid tot een gecontroleerde interactie. Vooral visueel, maar in buitenruimtes ook fysiek. Een heilzame mix op velerlei vlakken, die door resulteert in een uniek project.

Lees meer
Klant(en)
  • AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
10000 m²

Verhaal

Het is gebaseerd op het idee dat relaties tussen generaties cruciaal zijn voor een gezonde ontwikkeling.

Hospitals brugge sintjan intergenerational IMG 4656 web

Het intergenerationeel centrum omhelst de renovatie van een bestaande geriatrisch blok (6.180 m²) met toevoeging van een pediatrie-afdeling (3.670 m²), zowel consultaties, dag opname als verpleegafdeling. In het originele masterplan van AZ Sint-Jan werden geriatrische patiënten gehuisvest in een laag gebouw in de tuin achteraan de campus. Na vele verhuisbewegingen en renovaties werd eerder bij toeval beslist de pediatrie hier ook onder te brengen.

Interactie tussen oud en jong

Dit liet onze ontwerpers nadenken over de mogelijke interacties tussen de oudsten en jongsten van het ziekenhuis. Dit concept vindt zijn oorsprong in de antropologie, psychologie, gerontologie en andere humane wetenschappen. Het is gebaseerd op het idee dat relaties tussen generaties cruciaal zijn voor een gezonde ontwikkeling.

Met dit project is een ruimte gecreëerd die deze interactie stimuleert. De interactie start al bij aankomst. Ouderen en kinderen gebruiken dezelfde weg en kunnen elkaar daar een eerste keer ontmoeten. Begeleidende volwassenen vormen een belangrijke schakel.

Omwille van het herstel-aspect is de interactie vaak puur visueel. In de buitenruimtes en circulatiewegen kan dit veranderen. Zo kunnen revaliderende ouderen en spelende kinderen elkaar ontmoeten op een centrale patio. In de zomer dient de patio als doorgang en buitenruimte voor de geriatrische revalidatie. Via een buitentrap hebben ook de kinderen toegang tot de patio vanuit hun klasjes. Het plat dak van de uitbreiding fungeert als overdekt terras, een buitenruimte voor de hogere verpleegafdeling.

Interactie visueel vertaald

De ritmiek van de bestaande gevel wordt geabstraheerd in de gevel van de uitbreiding: op tussenliggende niveaus doorbreken zwarte platen de horizontale bandramen. Een organische zwevende lichtlijn verbindt oud en nieuw, zorgt voor extra dynamiek en inverteert de kleuren. Vooral voor de kinderen een aangenaam schouwspel.

Binnen het gegeven van een renovatie, met andere woorden klein bouwgrid, zijn meerdere hedendaagse kamertypologieën geïntroduceerd. Zoals de pediatrische box met beglaasde gangwand en maximaal toezicht. Meerdere kamers zijn ook ingericht voor minder mobiele geriatrische patiënten, inclusief tillift, tot specifieke opstellingen voor langdurige en comateuze patiënten.

Deze pragmatische benadering van een filosofische insteek leidt tot een zeer geslaagd en uniek project.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs