Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

AZ Sint-Maarten

Plaats Mechelen, België
Tijdslijn 2007 - 2019

nieuwbouw algemeen ziekenhuis

Intro

Het nieuwe AZ Sint-Maarten heeft 3 campussen samengevoegd tot één compact en functioneel gebouw. Gelegen in een groene omgeving, werd het ziekenhuis op menselijke schaal ontworpen en straalt het eenvoud en rust uit. Functionele plannen, stromingsmodellen en relatieschema's werden in nauwe samenwerking met de klant verfijnd met als doel een plek te creëren waar alle gebruikers zich thuis voelen.

Lees meer
Klant(en)
  • Emmaüs
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Prijzen
  • 2019 IFMA Facility Awards
Statistieken
723 bedden
114000 m²

Verhaal

Het ontwerp toont een ziekenhuis op mensenmaat dat eenvoud en rust uitstraalt - een solide gebouw met een specifieke zonwering als fragiele huid, die de kwetsbaarheid van de plek benadrukt.

Hospitals mechelen azsm 1

Het Sint-Maarten ziekenhuis wil 3 campussen verenigen in een nieuwbouwproject, waarvoor het een architectuurwedstrijd organiseerde. Laureaat VK baseerde zijn schetsontwerp op het uitgewerkte organigram en een conceptnota van het ziekenhuis. Functionele vlekkenplannen, stroommodellen en relatieschema's werden in nauwe samenwerking met de klant verfijnd tot een ontwerp met een duidelijke zorgvisie: zowel ambulante en klinische zorg, als chronische en acute zieken worden gescheiden, hospitalisatie-afdelingen worden verzameld per zorgvloer en verticaal verbonden met de medisch-technische diensten in de sokkel. Een centrale ruggengraat, die de verticale en horizontale circulatie verzamelt, vormt de hoofdas waaraan alle diensten zijn gehecht. Ruime patio's voorzien alle ruimtes van daglicht, creëren transparantie en houden de campus 'leesbaar'.

Het ziekenhuis staat in een landschappelijk raster, dat structurerend werkt. Het compacte gebouw functioneert als een object in een park en laat het landschap primeren, dat de achtergrond vormt voor elk perspectief en uitzicht. Het ontwerp toont een ziekenhuis op mensenmaat dat eenvoud en rust uitstraalt - een solide gebouw met een specifieke zonwering als fragiele huid, die de kwetsbaarheid van de plek benadrukt.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs