terug naar alle projecten

Barco One Campus

BE

Over

Het nieuwe hoofdkantoor van deze multinational werd een waar visitekaartje. Frappante architectuur verbindt alle functies binnen hetzelfde cilindervormige atrium.

Uitdaging

De bundeling van alle functies binnen dezelfde ruimte vermengt veel storende geluidsbronnen. Daarnaast vereist een technologiecampus voor een multinational innoverende en baanbrekende oplossingen.

Oplossing

Een doos-in-doos constructie isoleert een auditorium die ook dienst doet als bioscoop. Akoestisch comfort werd gegarandeerd door verschillende (zaal)akoestische studies die geluiddruk, nagalmtijd, speechprivacy enz. berekenden.

Lees in detail

Klant(en)

  • Barco

Architect(en)

  • Jaspers-Eyers Architects

Prijzen

  • 2016 European Property Awards - Best Office Architecture

Locatie

Kortrijk, België

Tijdslijn

2012

2016

Expertise Team(s)

  • Akoestiek

  • Facade engineering

  • Technieken

  • Stabiliteit

  • Duurzaam ontwerp

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Haalbaarheidsstudie

  • Gebouwsimulaties

  • Bekijk meer...

Industry kortrijk barco 1 web

Bij blikvanger The Circel dient een aluminium zonwering ook als architecturaal element.

Bart Callens

senior project engineer M&E, VK architects+engineers

Het technologiebedrijf Barco, met vestigingen wereldwijd, wou zijn campus in Kortrijk graag uitbreiden en vernieuwen. Naast kantoren omvat de site een R&D-centrum met labo's, maar ook allerhande faciliteiten voor het personeel: sportcentrum, meeting center, auditorium, restaurant, ... Jaspers-Eyers is de architect van de nieuwe campus, VK leverde alle engineering studies aan.

Het ontwerp toont een cirkelvormig volume, de blikvanger, en een aantal rechthoekige volumes die met elkaar worden verbonden via galerijen. Engineering voor een technologiebedrijf vraagt om innoverende en baanbrekende oplossingen. Dit is dan ook een energiezuinig project met E60 en K40 als streefcijfers, door een combinatie van verschillende maatregelen.

Klimatisatie gebeurt met een 100% variabel debiet, met lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling. Warmterecuperatiewielen benutten maximaal de energie in de retourlucht. Een waterkringloopsysteem verdeelt het warmte-overschot van bepaalde afdelingen, zoals het R&D-centrum, over afdelingen met een warmtevraag.

De luchtgroepen kunnen ook met 100% buitenlucht werken in free-cooling regime. Verder worden warmtelasten door de zon beperkt: bij het cirkelvormig gebouw door een aluminium zonwering die ook dient als architecturaal element, en bij de andere volumes door een alternerende gevelmodulatie.

Tegelijk wordt optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke licht door maximale beglazing. Dit gebeurt deels door verdiepingshoge ramen. Daarnaast heeft het cirkelvormige gebouw op 2 etages een glazen gevel van 155 en 108 meter. Daglichtdimming en afwezigheidsdetectoren beperken het energieverbruik voor verlichting. Tegelijk verlagen ze mee de interne warmtelast.

Waterbeheer gebeurt via waterdoorlatende materialen op de parking en in de omgevingsaanleg. Een grote waterpartij heeft niet alleen een visuele functie, maar dient ook als bufferbekken. Verder wordt het hemelwater gebufferd op elk gebouw via groendaken.

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love