Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Barco One Campus

Plaats Kortrijk, België
Tijdslijn 2012 - 2016

engineering van een technologiecampus

Intro

De nieuwe technologie-campus van technologie-gigant Barco is een visitekaartje op meerdere vlakken. Niet alleen vormelijk door de frappante architectuur van het centrale Circle-gebouw, maar ook functioneel. The Circle omvat ook alle activiteiten in één groot atrium. Zo zweven vergader- en demoruimtes in de ruimte, een krachttoer voor VK’s akoestische ingenieurs. Ook de klimatisatie vereiste grondig studiewerk, naast de talrijke audiovisuele snufjes.

Lees meer
Klant(en)
  • Barco
Architecten
  • Jaspers-Eyers Architects
Prijzen
  • 2016 European Property Awards - Best Office Architecture
Statistieken

Verhaal

Bij blikvanger The Circel dient een aluminium zonwering ook als architecturaal element.

Industry kortrijk barco 6 web

Het technologiebedrijf Barco, met vestigingen wereldwijd, wou zijn campus in Kortrijk graag uitbreiden en vernieuwen. Naast kantoren omvat de site een R&D-centrum met labo's, maar ook allerhande faciliteiten voor het personeel: sportcentrum, meeting center, auditorium, restaurant, ... Jaspers-Eyers is de architect van de nieuwe campus, VK leverde alle engineering studies aan.

Het ontwerp toont een cirkelvormig volume, de blikvanger, en een aantal rechthoekige volumes die met elkaar worden verbonden via galerijen. Engineering voor een technologiebedrijf vraagt om innoverende en baanbrekende oplossingen. Dit is dan ook een energiezuinig project met E60 en K40 als streefcijfers, door een combinatie van verschillende maatregelen.

Klimatisatie gebeurt met een 100% variabel debiet, met lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling. Warmterecuperatiewielen benutten maximaal de energie in de retourlucht. Een waterkringloopsysteem verdeelt het warmte-overschot van bepaalde afdelingen, zoals het R&D-centrum, over afdelingen met een warmtevraag.

De luchtgroepen kunnen ook met 100% buitenlucht werken in free-cooling regime. Verder worden warmtelasten door de zon beperkt: bij het cirkelvormig gebouw door een aluminium zonwering die ook dient als architecturaal element, en bij de andere volumes door een alternerende gevelmodulatie.

Tegelijk wordt optimaal gebruik gemaakt van het natuurlijke licht door maximale beglazing. Dit gebeurt deels door verdiepingshoge ramen. Daarnaast heeft het cirkelvormige gebouw op 2 etages een glazen gevel van 155 en 108 meter. Daglichtdimming en afwezigheidsdetectoren beperken het energieverbruik voor verlichting. Tegelijk verlagen ze mee de interne warmtelast.

Waterbeheer gebeurt via waterdoorlatende materialen op de parking en in de omgevingsaanleg. Een grote waterpartij heeft niet alleen een visuele functie, maar dient ook als bufferbekken. Verder wordt het hemelwater gebufferd op elk gebouw via groendaken.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs