Baronie

Plaats Brugge, België
Tijdslijn 2016 - 2019

uitbreiding van een chocoladefabriek met productiecentrum, belevingsparcours en expohal

Intro

De chocoladeproducent wou dringend de productiefaciliteiten uitbreiden. De uitbreiding moest een visitekaartje worden, vormelijk en door een beleveniscentrum met shop te voorzien. VK’s ontwerp laat de chocoladekleurige gevel onderbreken door een uitsparing, alsof iemand in de gevel heeft gebeten. De uitsparing markeert de hoofd-inkom met expo-ruimte en shop. De uitbreiding vergde ingrepen naar mobiliteit, om logistiek en personenverkeer te scheiden.

Lees meer
Klant(en)
  • Baronie
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
13595 m²

Verhaal

Een uitsparing in kopertint, gebaseerd op het logo van de Baronie, onderbreekt het langgerekte volume en markeert de hoofdingang van het kantoor en de expo-ruimte en shop.

De bestaande industriehal / chocolaterie van 12.748m² is uitgebreid met een nieuwe productiehal en opslagruimten voor grondstoffen (11.723m²) en een aangrenzend kantoorgebouw voor 50 medewerkers (1.872m²). Dit kantoorvolume bevat ook de sociale ruimten (kleedruimten, refter, sanitair …) en publiek toegankelijke delen, waaronder een expo-ruimte, shop, en een belevenisparcours met video-room dat de bezoeker een blik biedt op het productieproces. De bestaande industriehal wordt in de toekomst benut als magazijn, de huidige kantoren worden archiefruimte.

De ontwikkeling van het gebouw en perceel, betekent een wijziging en toename van logistiek en personenvervoer. We hebben een strikte scheiding tussen logistiek verkeer (vrachtwagens) en personenwagens voorzien. Daarbij is zoveel mogelijk de bestaande verharding en infrastructuur gebruikt. Zo loopt in eerste instantie de inrit voor vrachtwagens via de bestaande inrit. Via de westgevel kunnen de vrachtwagens vervolgens circuleren langs het gebouw. Vrachtwagens bestemd voor het magazijn kunnen eventueel terug zonder rondom het gebouw te moeten. Een kruising van vrachtwagen- en personenwagenverkeer wordt zo vermeden.

In tegenstelling tot de gesloten industriehal, is het kantoorvolume licht, transparant en toegankelijk. Gesloten donkerbruine gevelelementen wisselen af met transparante gevelelementen. Een uitsparing in kopertint, gebaseerd op het logo van de Baronie, onderbreekt het langgerekte volume en markeert de hoofdingang van het kantoor en de expo-ruimte en shop. De donkerbruine chocoladetint is doorgetrokken over het volledige complex, productiehal en magazijn, voor een uniforme aanblik. De bestaande gevelafwerking werd vervangen door geïsoleerde sandwichpanelen.

Het bestaande gebouw heeft aan de voorkant een aansluiting op het warmtenet van de nabijgelegen verbrandingsoven: een stoomleiding verwarmt de fabriek. De stookplaats, in de productieruimte, dient louter als back-up. De bestaande volumes worden extra geïsoleerd.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs