Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Baureals HCL

Plaats Lyon
Tijdslijn 2020 - 2026

uitbreiding en renovatie van ziekenhuiscampus

Intro

Met het project Baureals verleent VK zijn expertise aan een uiterst complex renovatie- en uitbreidingsproject in Lyon, in samenwerking met Michel Rémon & Associés.Hetzelfde ontwerpteam staat in voor de uitvoerige campusrenovatie HospitaCité voor Cliniques universitaires Saint-Luc in Brussel.

Lees meer
Klant(en)
  • Hospices Civils Lyon
Architecten
  • Michel Rémon & Associés
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
26600 m²

Verhaal

Het nieuwe kloppende hart van de campus

Hospices Civils Lyon heeft verschillende ziekenhuiscampussen in de stad. De campus Lyon Sud was het voorwerp van een architectuurwedstrijd met duidelijke ambities, vertaald naar 3 projecten: vernieuwing van de kritische zorgen, uitbreiding en vernieuwing van de spoed en het operatiekwartier met 30 zalen. De ambities zijn het resultaat van een lean management aanpak, waarbij personeel en patiënten een stem kregen in het vernieuwings- en uitbreidingsproject.

Het ontwerpteam voegt het sluitstuk toe aan een complexe site, en zal ook in de bestaande volumes ingrijpen terwijl de campus volop operationeel blijft. Daarbij benaderen Michel Rémon en VK de opdracht als één enkel project, om een uniformiteit te creëren voor de volledige campus.

Tegelijk moet het nieuwe volume een nieuw gezicht geven aan Lyon Sud, als nieuw kloppend hart van de campus. Smalle aluminium cassettes in verschillende uitvoeringen omhullen verschillende afdelingen, en verhogen zo de leesbaarheid van het nieuwe gebouw.

Functioneel wordt veel aandacht besteed aan het comfort van patiënt, personeel en bezoeker. Een aantal ingrepen in de bestaande context moeten daartoe bijdragen. Zo wordt de leesbaarheid van de campus sterk verhoogd, en worden de circulatiestromen zo direct mogelijk hertekend. Verder is er veel aandacht voor daglicht, met een centrale kolom van licht als culminatiepunt te midden alle kritische diensten.

Bovenal werd het ontwerp zeer toekomstgericht benaderd: een modulaire aanpak zorgt voor een hoge mate van flexibiliteit. VK is co-architect vanaf de wedstrijdfase tot en met de aanbestedingsfase.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs