Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Binh Chanh Kinderziekenhuis

Plaats Ho Chi Minh City, Vietnam
Tijdslijn 2011 - 2011

wedstrijdontwerp voor een kinderziekenhuis met 1000 bedden

Intro

VK, 2050 A+P en Nhat My hebben de handen ineengeslagen om een complex programma van een kinderziekenhuis te vertalen naar een duidelijke structuur. Zwevend boven het landschap geven de verpleegafdelingen een sterke identiteit en leesbaarheid aan het gebouw. Met een dagelijkse instroom van 6.000 patiënten liggen de medische diensten rond een centraal plein. Dit wedstrijdontwerp werd bekroond met de WAF-prijs "Future Health".

Lees meer
Klant(en)
  • Ministerie van Volksgezondheid Vietnam
Architecten
  • VK Architects & Engineers
  • 2050 A+P NL
  • Nhat My
Prijzen
  • 2011 WAF Award - Future Health
Statistieken
1000 bedden
104000 m²

Verhaal

De holistische aanpak creëert een helende omgeving die niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel van de jonge patiënten aanspreekt.

Het organische bloem-concept voor dit kinderziekenhuis breekt met het traditionele ziekenhuisontwerp. De holistische aanpak, met volledige integratie van architectuur en engineering, creëert een helende omgeving die niet alleen het lichaam, maar ook de geest en de ziel van de jonge patiënten aanspreekt.

De ontwerpbureaus VK, 2050 A+P en Nhat My werkten samen om een complex programma te vertalen naar een heldere structuur, waarbij de operationele efficiëntie werd verbeterd. Zwevend boven het landschap, hebben de verpleegeenheden een sterke identiteit en wordt de leesbaarheid van het gebouw verhoogd.

Het ovalen grondplan van de verpleegeenheden, met de interne circulatie in de holte, verkleint de wandelafstand en maximaliseert het toezicht. De verpleegeenheden zijn verbonden met de medische diensten op het gelijkvloers via 3 verticale circulatiekokers, die de logistieke, publieke en patiëntenstroom van elkaar scheiden. De medische diensten worden ingeplant rond een centraal plein dat een dagelijkse toestroom van 6.000 patiënten aankan.

Het ziekenhuis is voorzien naast een drukke snelweg; een bamboeveld zal gebruikt worden als geluids- en vervuilingsbuffer. Een centrale voor afvalcollectie en -behandeling is hier ook voorzien. Een organische helling onder de beddenvleugels fungeert als buffer voor de rest van het gebied, maar ook als dak voor de medische diensten. Het schermt het medisch-technisch blok af van direct zonlicht, maar verschaft daglicht via verzonken tuinen.

Het ziekenhuis zal onderdeel zijn van een masterplan met andere zorginstellingen. Een publiek plein zal de publieke functie van het ziekenhuis versterken en het gebouw tegelijk verbinden met de toekomstige uitbreiding. Tenslotte incorporeert het ontwerp, als helende omgeving, ook enkele duurzame maatregelen, zoals natuurlijke ventilatie, nachtkoeling, een uitgekiende zonwering en gebruik van zonne-energie.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs