Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Black Pearl

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2010 - 2014

engineering van een passief kantoorgebouw

Intro

Deze vervangingsnieuwbouw in de dichte Europese wijk van Brussel werd in 2012 uitgeroepen tot Brussels Voorbeeldgebouw. De talrijke passieve en actieve maatregelen resulteren in een passief kantoorgebouw met BREEAM Excellent-certificaat. Naast een uitstekende luchtdichtheid en optimale isolatie zorgen intelligente installaties voor een uitgekiend energiebeheer. Dit alles in een markant architecturaal concept.

Lees meer
Klant(en)
  • Immobel
Architecten
  • Art & Build
Statistieken
11000 m²

Verhaal

Black Pearl is een nieuwe parel aan de kroon van VK met betrekking tot energiezuinigheid en passiefbouw.

Dit project heeft zijn naam niet gestolen. Het is een nieuwe parel aan de kroon van VK met betrekking tot energiezuinigheid en passiefbouw. VK ontwierp de speciale technieken van het kantoorgebouw, een vervangingsnieuwbouw in de Europese wijk en een ontwerp van Art & Build, met als einddoel voor dit passief gebouw de BREEAM certifiëring "Excellent". Het werd in 2012 door het BIM (Brussels Instituut voor Milieubeheer) al uitgeroepen tot Voorbeeldgebouw.

In de eerste plaats is de schil optimaal geïsoleerd. De ramen hebben driedubbele beglazing. Tegelijk laten ze optimale daglichttoetreding toe. Een automatische zonwering beschermt bijkomend de gevels. Verder beschikt het gebouw over een uitstekende luchtdichtheid.

Geothermie zorgt voor free cooling of verwarming met een warmtepomp, via reversibele klimaatplafonds. Pieken in vraag worden ondersteund door een gasketel en een koelmachine. De luchtgroepen beschikken over frequentiegeregelde ventilatoren en een hygroscopisch warmtewiel voor warmterecuperatie.

Ook de hoogperformante lichtbronnen dragen bij tot de energiezuinigheid, via aanwezigheidsdetectoren en lichtsensoren met daglichtmeting. Intelligente eco-liften worden uitgerust met systemen voor energierecuperatie. Tenslotte zorgt een gebouwenbeheersysteem voor een optimale afstelling van de installaties.

Uiteraard wordt ook het regenwater opgevangen voor sanitair gebruik. Daarnaast kan een groendak ook tijdelijk dienen als stormbekken. Onder de grond, in zijn ondergrondse parking, voorziet het kantoorgebouw trouwens 30 parkeerplaatsen met laadposten voor elektrische wagens.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs