Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Brucity

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2015 - 2021

engineering voor een kantoorgebouw voor publieke dienstverlening

Intro

Het toekomstige administratieve centrum van de stad Brussel, "Brucity" genaamd, vervangt parking 58, een overblijfsel van de Wereldtentoonstelling van 1958 en bekend om zijn panoramisch uitzicht vanop het dak. Het nieuwe gebouw, gekenmerkt door een duurzame aanpak, zal plaats bieden aan 1500 medewerkers. Op de bovenste verdieping komt een restaurant en een tuin. De uitvoering van de onderbouw, met 4 ondergrondse niveaus in plaats van 1, vormt een relatief complexe fase van het project.

Lees meer
Klant(en)
  • AG Real Estate
Architecten
  • B2AI
  • Bruno Albert Architecte & Associés
  • Pierre Lallemand
Statistieken
559 parkeerplaatsen
37000 m²

Verhaal

Het duurzaam ontwerp omvat onder andere 800 m² photovoltaische panelen, en past het free cooling-principe toe, naast zeer performante klimaatplafonds.

Public brussels brucity 6 web

In het centrum van Brussel, vlakbij het Brouckèreplein, wordt Parking 58 vervangen door Brucity, de nieuwe werkplek voor de Brusselse administratie. Tegen 2021 zullen in totaal 1.500 werknemers van Stad Brussel hier hun intrek nemen. Parking 58, een overblijfsel van de Wereldexpo in 1958 en legendarisch omwille van het uitzicht op de hoofdstad vanop het dakniveau, werd eerst afgebroken.

Het project werd via een publieke aanbesteding toegewezen aan AG Real Estate. Ontwerpers zijn Bruno Albert, Buro II & Archi + I en Pierre Lallemand. VK Architects & Engineers staat in voor de studies stabiliteit, M&E Engineering, fire safety engineering, EPB-rapportering en sustainable design.

Het project zal 37.000 m² tellen, voornamelijk kantoren, over 9 compleet beglaasde etages. Het bovenste niveau huisvest een restaurant en daktuin. Ondergronds zijn 559 parkeerplaatsen voorzien, waarvan 450 publiek.

Het gebouw heeft een redelijk complexe draagstructuur door de diverse functies – parking op niveau –4 to –1, publieke ruimte op 0, kantoren van +1 tot +6, technische ruimte op +7, raadzaal op +8 en een daktuin. Daardoor moeten veel kernen opgenomen worden. De aanleg van de vier ondergrondse verdiepingen, waar er vandaag maar één is, wordt relatief complex. Slibwanden zullen worden opgetrokken vanaf de binnenkant van het huidige niveau –1.

Het duurzaam ontwerp omvat onder andere 800 m² photovoltaische panelen. Daarnaast zal het free cooling-principe worden toegepast, naast zeer performante klimaatplafonds. Het ventilatieconcept systeem D werkt met een hoog rendement aan energierecuperatie. Ambitie is een BREEAM "Very Good" certifiëring.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs