Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Campus Spoor Noord

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2012 - 2015

speciale technieken voor nieuwe hogeschoolcampus

Intro

Met het markante Campus Spoor Noord versterkt de Artesis Plantijn Hogeschool zijn aanwezigheid in een bruisende wijk. Personeel en studenten beschikken er over 9 auditoria en 146 leslokalen, waaronder ook enkele labo’s. De duurzame aanpak maakt onder andere gebruik van free cooling en nachtkoeling. Ook VK’s fire safety engineers droegen bij tot een gezonde en veilige studie-omgeving, onder andere via een “quick response”-sprinklerinstallatie.

Lees meer
Klant(en)
  • Artesis
Architecten
  • POLO Architects
  • Jaspers-Eyers Architects
Prijzen
  • 2016 European Property Award – Best Public Service Architecture
Statistieken
36300 m²

Verhaal

Een gloednieuwe campus in het vernieuwde Park Spoor Noord biedt plaats aan 3.500 studenten.

Education antwerpen campusspoornoord 2 web

De Antwerpse Artesis Plantijn Hogeschool telt ongeveer 8.600 studenten en 1.500 personeelsleden. Een gloednieuwe campus in het vernieuwde Park Spoor Noord biedt plaats aan 3.500 studenten. Over 23.250 m² bovengrondse ruimte worden 9 aula’s verdeeld, 146 leslokalen (waarvan 57 voor specifieke invulling), 12 PC-lokalen, een bibliotheek en cafetaria.VK verzorgde de speciale technieken van dit ontwerp van POLO Architects en Jaspers-Eyers.

Het engineering concept van de nieuwe campus stelt een E-waarde van 58 en een K-waarde van 28 voorop. Daarbij worden geavanceerde technologieen aangewend, om een duurzame en gezonde studie-omgeving te creëren. Verwarming gebeurt via een combinatie van gasgedreven warmtepompen en condenserende ketels. Een warmtekrachtkoppeling, lage temperatuursinstelling en weersafhankelijke regeling zorgen voor een optimaal rendement. Vraaggestuurde ventilatie en warmtewielen zorgen voor aanzienlijke besparingen in electriciteit, warmte en koeling. Het maakt ook free cooling mogelijk. Daarnaast wordt ook nachtkoeling toegepast.

Hemelwater wordt gebruikt voor spoeling van het sanitair, onderhoud en irrigatie van de groendaken.

Voor de verlichting worden efficiente armaturen en energiezuinige lampen gebruikt. Daglichtsturing en bewegingsdetectie zorgen voor een aanzienlijke reductie in verbruik.

Badgelezers op specifieke plaatsen, CCTV-toepassingen en inbraakbeveiliging creëren ook een veilige omgeving. Bij al deze en andere oplossingen heeft VK steeds de nodige flexibiliteit voor ogen gehouden.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs