Centre Hospitalier Les Viviers

Plaats Charleroi, België
Tijdslijn 2013 - 2022

ontwerp en realisatie van een nieuw regionaal ziekenhuis

Intro

Op de nieuwe zorgcampus van GHdC komt het eerste nieuwe generatie ziekenhuis van België. Het architecturale idee is gebaseerd op de combinatie van economie en vastgoedbeheer, om een ambitieus ziekenhuisproject voor te stellen dat de "lagenmethode" herinterpreteert. Via een holistische aanpak wil het project nieuwe waarden uitdragen, gericht op het bevorderen van gezondheid en welzijn.

Lees meer
Klant(en)
  • Grand Hôpital de Charleroi
Architecten
  • VK Architects & Engineers
  • RESERVOIR A
Statistieken
960 bedden
116000 m²

Verhaal

Een belangrijk criterium was de toepassing van de “layers” methode bij de opbouw van het ziekenhuis, voor een campus als een logisch en flexibel geheel dat een efficiënte zorgorganisatie bevordert.

Het Grand Hôpital de Charleroi heeft te kampen met een verspreide en verouderde infrastructuur doorheen de stad. De TV VK - RESERVOIR A werd laureaat van de architectuurwedstrijd met een toekomstgericht en flexibel ontwerp.

Een belangrijk criterium was de toepassing van de “layers” methode bij de opbouw van het ziekenhuis. Zodoende ontstaat op de campus een logisch en flexibel geheel dat een efficiënte zorgorganisatie bevordert. Deze optimale structurele functionaliteit laat ook een hybride benadering toe, want schikt zich naar de zorgorganisatie die gehanteerd wordt, zij het per pool, per patiëntentypologie of per activiteitencentrum. De invulling van het ziekenhuis gebeurde aan de hand van vlekkenschema’s en circulatiediagrammen, om zo logische entiteiten te creëren rond specifieke diensten en afdelingen.

Daarbij wordt het monolithische karakter van grote ziekenhuizen vermeden. Door het geheel op te breken wordt het ziekenhuis herleid tot een menselijke schaal.

Daarnaast wordt optimaal gebruik gemaakt van het typische landschap in de Samber en Maas-vallei. De terrils, getuigen van het industrieel rijke verleden van de mijnstreek, zijn ondertussen begroeide en groene bergen geworden met een eigen fauna en flora. De Terril des Viviers zal het Grand Hôpital een plaats bieden. Niet alleen wordt het nieuwe ziekenhuis, als helende plek, zo ingebed in een groene omgeving. Bovendien zal het vanop de terril langs de ringweg een stadspoort vormen voor Charleroi, als een citadel die waakt over de stad en de gezondheid van haar bewoners.

Meer info op de website van het project

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs