Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Charlemagne

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 1996 - 1998

renovatie kantoorgebouw

Intro

Deze ingrijpende renovatie in samenwerking met Helmut Jahn, Montois en Paul Noël vormt een mijlpaal in het portfolio van VK. De samenwerking met een internationaal gelauwerd architect, uitdagende structurele oplossingen en complexe technische studies bestendigde de prominente rol van VK als engineering bureau voor grootschalige kantoorprojecten. Sinds de renovatie is het gebouw de thuisbasis van de Europese Commissie.

Lees meer
Klant(en)
  • Cofinimmo
Architecten
  • Helmut Jahn
  • Montois & Partners
  • Atelier d’Architecture Paul Noël
Statistieken
74525 m²

Verhaal

Windtunnelproeven aan de universiteit van Stuttgart bepaalden de windkrachten van deze geometrie.

Offices brussels charlemagne 2 web

Dit iconische gebouw in de Europese wijk van Brussel was dringend toe aan renovatie en uitbreiding. VK stond in voor de studies stabiliteit en speciale technieken.

Structureel meest opvallend zijn de architecturale staalstructuren, die ook alle vrije elementen van de vliesgevels dragen via honderden draagconsoles in de betonconstructie. Windtunnelproeven aan de universiteit van Stuttgart bepaalden de windkrachten van deze geometrie. Bij verschillende structuren werd gebruik gemaakt van spiderglas en spanstaven (al of niet onder voorspanning). Extra versterkingen vangen de lasten op van de mobiele kraan voor gevelreiniging.

Op de bestaande sokkel zijn constructies toegevoegd, bovenop de 3 ondergrondse parkeerlagen. De onderliggende funderingen en structuren werden versterkt voor de nieuwe vergaderzalen, een keuken en restaurant. De niveaus werden uitgevoerd in een combinatie van gewapend en voorgespannen beton. De complexe daken noodzaakten een stalen uitvoering. Daarnaast werd een volwaardige bijkomende verdieping opgetrokken.

Van de 3 vleugels werden er 2 uitgebreid met nieuwe trapzalen over alle 20 niveaus. In de 3de vleugel werd de bijkomende trapzaal intern verwerkt. Voor extra liften, roltrappen, … werden bijkomende structurele ingrepen uitgevoerd.

De technische studies omvatten HVAC, elektriciteit, branddetectie, sanitair, toegangscontrole, lift en roltrappen, audiovisuele installaties.

De kantoren worden geklimatiseerd en voorzien van hygiënelucht per module. Conferentiezalen, expositieruimtes, restaurants en de cafetaria hebben afzonderlijke luchtbehandelinggroepen. Met de afgezogen lucht worden de ondergrondse parkings geventileerd. De tolkencabines worden afzonderlijk geklimatiseerd.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs