Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

CHU Liège, toren 7

Plaats Luik, België
Tijdslijn 2019 - 2024

uitbreiding van een universitair ziekenhuis met spoed, dienst Moeder & Kind, chirurgisch dagziekenhuis en intensieve zorgen

Intro

Het universitair ziekenhuis van Luik bouwt Toren 7, voor de diensten Spoed, Moeder & Kind met verloskwartier en neonatologie, een chirurgisch dagziekenhuis en een uitbreiding van de dienst intensieve zorgen. Het nieuwe gebouw kreeg een specifieke plek toegewezen, achteraan de campus met unieke vergezichten op de Ourthevallei, op vernuftige wijze gekoppeld om de circulatiestromen te optimaliseren.

Lees meer
Klant(en)
  • CHU Liège
Architecten
  • VK Architects & Engineers
  • Pierre Maes & Associés Architectes
Statistieken
21000 m²

Verhaal

De zuidgevel, die uitkijkt op de Ourthe-vallei, kan maximaal gebruikt worden voor de kamers van de verpleegeenheden en de units van de spoed en de intensieve zorgen.

Visual hospitals liege chutour7 190114 CHU Liege Final Image View03 night web

Het universitair ziekenhuis van Luik bouwt Toren 7, voor de diensten Spoed, Moeder & Kind met verloskwartier en neonatologie, een chirurgisch dagziekenhuis en een uitbreiding van de dienst intensieve zorgen. Er wordt op het huidig ondergrondse logistieke platform verder gebouwd. De vestiaires voor het personeel worden er gecentraliseerd, naast een volwaardige verdieping voor ontmoeting en kennisdeling, met ruime bureau- en vergaderfaciliteiten. Deze laatste toren op de site wordt bekroond door een heliport die in verbinding staat met alle kritieke diensten.

Het nieuwe gebouw kreeg een specifieke plek toegewezen, achteraan de campus met unieke vergezichten op de Ourthevallei. Deze locatie liet maar één verbindingsoptie met de bestaande campus over, die op vernuftige wijze wordt gekoppeld en ontdubbeld om de circulatiestromen te optimaliseren. Tegelijk wil het ontwerpteam de loopafstanden zoveel mogelijk beperken, en paste hiertoe de stelling van Pythagoras toe. Het resultaat is 10% winst op loopafstanden, ofwel 2 kilometer per dag per persoon.

Intelligente gevel met karakter

Door de locatie en de niveauverschillen, is het gebouw noord-zuid georiënteerd. De noordgevel vormt het gezicht van het gebouw en kijkt uit op het bos en de nieuw aan te leggen publieke parking. De onderste niveaus in de noordgevel benadrukken de publieke circulatie, en werken zo intuïtieve wayfinding in de hand. Daardoor kan de zuidgevel, die uitkijkt op de Ourthe-vallei, maximaal gebruikt worden voor de kamers van de verpleegeenheden en de units van de spoed en de intensieve zorgen. Deze benadering verdubbelt het aantal ruimtes dat bezond wordt. Tussen de verpleegeenheden zorgen overdekte patio’s voor optimale daglichttoetreding rondom. Ingekapseld door de gebouwenschil, bieden de patio’s ook mogelijkheden voor toekomstige inbreiding.

De intelligente gebouwenschil wisselt bezonde en beschaduwde elementen af. Boven de sokkel wordt de thermische schil bovendien gesplitst : ruime atriums in de zuid- tot de noordgevel zorgen voor een thermische buffer, zowel in de zomer als in de winter, en verhogen de luchtdichtheid. Daarnaast creëren de atriums een evenwicht door energie met elkaar uit te wisselen d.m.v. een reeks warmtepompen.

HQE-certificaat

Het ontwerp houdt een nulenergie-ambitie in via verschillende toepassingen. Hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen en de warmtepompen, vullen een deel van de vraag in. Daarnaast wordt, onder andere via de intelligente gevel en de hieraan gekoppelde patio’s, een deel van de uitgaande energiestromen gerecupereerd. Voor het project wordt de HQE-methode toegepast. Deze zeer performante methode legt, naast het pure energiebeheer, een bijzondere nadruk op lucht- en waterkwaliteit, en op comfort, welbehagen en welzijn van de gebruikers.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs