Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Cité Vandeuren

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2015 - 2018

grondige renovatie en transformatie van sociale woningen

Intro

Een woonblok van de Cité Vandeuren, uit het interbellum, werd volledig gerenoveerd. 122 sociale woningen, onbewoond wegens hun slechte staat, werden gerenoveerd tot studio's, appartementen met 1 tot 4 slaapkamers en appartementen voor personen met beperkte mobiliteit. De moeilijkheid van dit project lag in het behouden van de bestaande gevels en het verbeteren van de thermische kwaliteit. Het architecturale ensemble is perfect geïntegreerd in de stedelijke omgeving.

Lees meer
Klant(en)
  • Foyer Ixellois
Architecten
  • MDW Architecture
Statistieken
87
16200 m²

Verhaal

De grootste moeilijkheid lag in het behoud van de voorgevels, die als belangrijk patrimonium worden beschouwd.

Cité Vandeuren uit het Interbellum, met 121 sociale woningen, werd grondig gerenoveerd in opdracht van Foyer Ixellois. VK stond in voor de stabiliteit van dit project, een ontwerp van MDW Architecture.

De bestaande woningen stonden leeg omwille van de slechte algemene staat. Ze zijn hervormd naar studio’s en 1 tot 4 kamerappartementen voor personen met beperkte mobiliteit. Architecturaal werd het geheel perfect afgestemd op het stedelijk weefsel, met integratie in het lokale leven.

Het project wou vooral de sociale woningen opwaarderen tot de huidige comfortnormen. Daarnaast werden de mogelijke woonvormen gediversifieerd. Ook het binnengebied is opgewaardeerd via doorsteken, privé-tuinen, terrassen en gemeenschappelijke ruimtes. De woningen voldoen ook aan de lage energie-normen.

De grootste moeilijkheid lag in het behoud van de voorgevels, die als belangrijk patrimonium worden beschouwd. De gevels aan de straatkant zijn dus geïsoleerd aan de binnenkant. De bestaande vloeren zijn vervangen door potten- en balkenvloeren. Ook de bestaande lintelen en het binnenmetselwerk is vervangen.

Specifiek is ook aandacht besteed aan het duurzame karakter en aan de eco-realisatie van het geheel. De uitbreidingen en achtergevels bestaan uit elementen in FSC-hout. Deze houten cassettes zijn geprefabriceerd, wat de bouwtijd aanzienlijk verkort en de kosten reduceert. Ze zijn geïsoleerd met cellulosevlokken. De platte daken in EPDM zijn beplant met sedum. Blinde muren worden gebruikt als verticale tuinen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs