Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

CityCampus

Plaats Anderlecht, België
Tijdslijn 2016 - 2020

brownfield conversie van een industriële site naar een stedelijke ontwikkeling voor gemengd gebruik

Intro

Het voormalige industrieterrein "Gryson" in Anderlecht wordt vervangen door een gemengd project dat licht industriële activiteiten en wonen combineert. Het omvat 72 sociale woningen, 298 studentenwoningen, 18 werkplaatsen voor bedrijven in de voedingssector, een preventie-eenheid en 94 ondergrondse parkeerplaatsen. Het project bevordert de interactie tussen de verschillende bewoners en een zeer duurzame aanpak.

Lees meer
Klant(en)
  • Van Roey
Architecten
  • CrepainBinst Architecture
  • ORG Architecture
Statistieken
370
17600 m²

Verhaal

Lichte industriële activiteiten combineren met woongelegenheden brengt een dynamiek voor een leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers.

Industry brussels citycampus 5 web

CityCampus is het resultaat van een samenwerking tussen citydev.brussels, BGHM en Anderlechtse Haard. Promotor Van Roey Vastgoed vertrouwt het ontwerp toe aan CrepainBinst Architecture en ORG Architecture. Voorheen de site Gryson, was tot 2007 het bedrijf Elkaplast (thermovorming en extrusie van kunststof) er gevestigd. citydev.brussels koos bewust voor verdichting van de site, door lichte industriële activiteiten te combineren met woongelegenheden. Dat brengt een dynamiek voor een leefbare en verrijkende omgeving voor alle gebruikers.

De hangars, kantoren en woning van Gryson maken plaats voor 72 sociale woningen, 298 studentenwoningen, 18 ateliers voor voedingsbedrijven, een preventiesteunpunt en 94 ondergrondse parkeerplaatsen rond een centraal woonerf. De sociale woningen (34 met 1 slaapkamer en 38 met 2 slaapkamers) worden via BGHM overgenomen en beheerd door Anderlechtse Haard. De site ligt vlakbij de campussen van het CERIA en het COOVI, wat het succes van de studentenwoningen en de kmo-ateliers op het gelijkvloers zal garanderen.

Een binnenplaats voor vrachtverkeer voor de ateliers is grotendeels overdekt met een groene, geluiddempende luifel om geluidshinder te beperken. Daarbij is de laadkaai gesprinklerd. De ateliers op het gelijkvloers zijn modulair en aanpasbaar. Daarboven komen de sociale woningen en studentenwoningen. Daktuinen bevorderen de interactie tussen de bewoners.

VK voorziet een collectief warmwatersysteem en verwarming, met een uitgekiende maximale recuperatie van regenwater. Gezien de woningen relatief klein en zeer compact zijn, volstaan de hedendaagse bouwtechnieken om dit project zeer duurzaam te maken.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs