Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Cohousing Bijgaardehof

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2016 - 2019

conversie industriële site naar cohousing project

Intro

Het grootste co-housing-project van België revitaliseert een voormalige industriële site in Gent. De kaart van de duurzaamheid is volop getrokken, met inspraak van de co-housers. Voor het energieconcept gebruikte VK de duurzaamheidsmeter van Stad Gent. Op die manier wordt het project op een integrale wijze benaderd. Onder andere een thermisch net, hernieuwbare energie en waterbesparende maatregelen leiden tot een positieve energiebalans.

Lees meer
Klant(en)
  • sogent
Architecten
  • Bogdan & Van Broeck
Statistieken
57 appartementen

Verhaal

VK past als engineering partner de duurzaamheidsmeter wijken toe voor dit project, om het project te benaderen op een integrale wijze door te streven naar samenhangende uitgangspunten en maatregelen.

In het kader van het stadsvernieuwingsproject Malmar, in Sint-Amandsberg Gent, werd tussen 2008 en 2012 de oude industriële Malmar-site geherwaardeerd door de aanleg van een buurtpark van 2,5ha, tuinuitbreidingen voor woningen en de renovatie van het voormalig station tot kinderdagverblijf. Binnen de voormalige Malmarsite en grenzend aan het nieuwe buurtpark, ligt momenteel nog een oud leegstaand fabrieksgebouw in zeer verwaarloosde toestand.

Sogent wil op het perceel van de voormalige Malmarfabriek een woonontwikkeling realiseren voor collectief wonen, seniorenhuisvesting en buurtondersteunende functies. Daarbij worden kenmerkende industriële elementen geïntegreerd, zoals bakstenen gevels en de stalen spanten, als deel van het industrieel verleden van de site. Er zullen in totaal 57 woonunits worden gerealiseerd, verspreid over 3 tot 4 cohousinggroepen. Daarnaast zal ook een wijkgezondheidscentrum op de site gerealiseerd worden.

Sogent heeft de opmaak van een masterplan toegekend aan het ontwerpteam Bogdan & Van Broeck architecten, Ney & Partners, VK Architects & Engineers en LAND. Het ontwerpteam besteedt veel aandacht aan energie-efficiëntie, energiezuinig wonen en het gebruik, productie en eventuele opslag van hernieuwbare energie.

VK past als engineering partner de duurzaamheidsmeter wijken toe voor dit project. Dat heeft verschillende voordelen. Voor alle partijen is er meer duidelijk omtrent de definitie van Duurzaamheid. Een goede bewaking van de duurzaamheidsambities zorgt voor een hogere kwaliteit bij uitvoering. Met de duurzaamheidsmeter wordt het project benaderd op een integrale wijze door te streven naar samenhangende uitgangspunten en maatregelen.

Binnen dit project levert VK vooral een bijdrage binnen de domeinen Water en Energie. Waterbesparende maatregelen omvatten alternatieve waterbronnen, waaronder hemelwater en grijs water.

De gebouwgebonden netto energievraag wordt beperkt tot 20 kWh/m². Daarbij worden onder andere de gebouwschillen optimaal geïsoleerd. Daarnaast zijn oplossingen vooropgesteld waarbij wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie en een thermisch net. Daardoor wordt een positieve energiebalans bekomen, waar het jaarlijks niet-hernieuwbaar primair energieverbruik van de wijk kleiner is dan 70 kWh/m²/jaar.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs