Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Concertgebouw Brugge

Plaats Brugge, België
Tijdslijn 1999 - 2002

nieuwbouw concertgebouw

Intro

Dit indrukwekkende concertgebouw vormt de bekroning van Brugge Culturele Hoofdstad 2002. De 44 ton zijn deels gebouwd boven een bestaande ondergrondse parking, die hier niet op voorzien was, en vlak naast een autotunnel. Om aan de strenge akoestische eisen tegemoet te komen, rust de volledige structuur op veren. Deze ontkoppelen het concertgebouw van de ondergrond en voorkomen zo contactgeluiden.

Lees meer
Klant(en)
  • Concertgebouw
Architecten
  • Robbrecht en Daem architecten
Statistieken
1289 plaatsen
23000 m²

Verhaal

Via trillingsdempende elementen gaat het Concertgebouw als het ware zweven boven de ondergrondse parkings en de verkeerstunnel.

Hospitality brugge concertgebouw 1 web

In 2002 was Brugge Culturele Hoofdstad van Europa. Als kroon op dat bijzondere jaar, wou de Vlaamse Regering in het historische Brugge een concertgebouw bouwen met een iconische uitstraling.

Het hoofdgebouw heeft een meerlagige bovenbouw met een toneeltoren, de concertzaal, repetitieruimtes, kleedkamers, kantoren en technische diensten. Daarnaast is een lantaarntoren gebouwd aan de kop van het gebouw, met een kamermuziekzaal, cafetaria en restaurant.

Het Concertgebouw, 44.000 ton zwaar, stelde 2 grote uitdagingen voor de stabiliteitsingenieurs van VK. Ten eerste werd het opgetrokken boven een bestaande ondergrondse parking, die daar niet op voorzien was, en boven een nieuwe parking voor 250 wagens. Ten tweede had de bouwheer belangrijke akoestische eisen gesteld: ondanks de nabijheid van een verkeerstunnel en de ondergrondse parking mochten geen contactgeluiden hoorbaar zijn in het gebouw. Daarom werd de volledige constructie akoestisch ontkoppeld van de ondergrond. Via trillingsdempende elementen gaat het gebouw als het ware zweven boven de ondergrondse parkings en de verkeerstunnel.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs