Crematorium Hofheide

Plaats Holsbeek, België
Tijdslijn 2010 - 2014

engineering van een duurzaam crematorium

Intro

Het crematorium is ingeplant in een natuurlijke omgeving met respect voor het bestaande landschap en de omgeving. De technische installaties zijn ontworpen in harmonie met het solide en gedetailleerde architectuurprogramma. Het resultaat is een monolithisch en lowtech gebouw met respect voor de sereniteit die men op een dergelijke plaats verwacht.

Lees meer
Klant(en)
  • Crematorium Hofheide
Architecten
  • RCR Aranda Pigam Vilalta arquitectes
  • Coussée & Goris
Statistieken
3800 m²

Verhaal

VK voorzag in slimme technische installaties waar het concept het logische gevolg is van de architectuur, voor een uitgesproken lowtech gebouw in lijn met het respect voor de sereniteit die verwacht wordt van dergelijk centrum.

Het architecturaal ontwerp geeft blijk van een sterk en waardevol programma. Met respect voor het bestaande landschap en de omgeving werd het crematorium ingeplant in een natuurlijke omgeving. Het monolitische gebouw is opgetrokken uit een roestkleurige betonstructuur en het cortenstaal geeft het geheel een hoogwaardige afwerking. De laatste tendenzen in de omgang met overledenen werd gerespecteerd in harmonie met het omliggende landschap: begraafbos, strooiweide en een columbarium.

De ontwerpers ondersteunen volledig de visie met betrekking tot duurzaam bouwen. Aan de hand van een levenscyclusanalyse werd nagegaan wat de impact is op het milieu tijdens de volledige levenscyclus van het gebouw: de milieubelasting van de toegepaste bouwmaterialen en constructiemethode, het energieverbruik en het onderhoud van het gebouw en zijn installaties, de invloed van het gebouw op het welzijn van de gebruikers en de milieubelasting bij renovatie of afbraak van het gebouw op het einde van zijn levenscyclus.

De ingenieurs van VK voorzagen in slimme technische installaties waarvan het concept het logische gevolg is van de architectuur. Dit resulteert in een uitgesproken lowtech gebouw, in lijn met het respect voor de sereniteit die verwacht wordt van dergelijk centrum. In eerste instantie werden passieve maatregelen genomen: compacte bouwwijze, doorgedreven thermische isolatie van de buitenschil (<K45), luchtdichte schil, buitenzonwering en schaduwwerking door diepliggende ramen, luifels … De betonnen structuur is zoveel als mogelijk onbedekt zodat deze massa de temperatuurschommelingen kan afvlakken. Alle technische installaties bevinden zich ondergronds.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs