Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

De Ark

Plaats Roeselare, België
Tijdslijn 2018 - 2020

aanleg van nieuw voetbalterrein en openbare parking

Intro

Dit nieuwe voetbalterrein met openbare parking wordt een bruisende ontmoetingsplek voor de buurtbewoners, sporters en de scholieren van de vrije basisschool De Ark. Het infrastructuurontwerp van VK heeft oog voor de veiligheid, via onder andere het STOP-principe, maar heeft ook een duidelijke ecologische insteek. Daarnaast wordt de waterhuishouding en hydraulische belasting geoptimaliseerd.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Roeselare
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
41 parkeerplaatsen

Verhaal

De doelstelling is om deze nieuwe infrastructuur zo goed mogelijk in te passen in de bestaande omgeving, zowel ruimtelijk, ontwerpmatig als verkeerskundig.

VK Architects & Engineers voerde in opdracht van Stad Roeselare een studieopdracht uit voor de aanleg van een voetbalterrein en openbare parking in deelgemeente Oekene. Die komen naast vrije basisschool De Ark en de gelijknamige sporthal. Beide zijn mee bepalend voor het ontwerp van VK, dat de site uitwerkt als totaalconcept.

De doelstelling is om deze nieuwe infrastructuur zo goed mogelijk in te passen in de bestaande omgeving, zowel ruimtelijk, ontwerpmatig als verkeerskundig. Verder willen de ontwerpers op de nieuwe site nog opportuniteiten creëren om het sportieve en speelse karakter te versterken en de bestaande infrastructuur te optimaliseren. Zowel scholieren, sporters, buurtbewoners als de bezoekers moeten maximaal kunnen genieten van deze site. Het volledige ontwerp wordt ook aangepast aan andersvaliden.

Rechtstreekse verbinding met school

De sportsite, gelegen in de bebouwde kom, zal extra verkeer aantrekken en wordt daarom maximaal ontwikkeld volgen het STOP-principe. Leerlingen van De Ark kunnen met een afgescheiden voet- en fietspad hun school bereiken. De parking, in groene waterdoorlatende materialen, krijgt 41 plaatsen. Een elegante bomenrij vormt een groene buffer tussen de parking en het schoolgebouw.

Groendak en wadi’s

De beschikbare ruimte zal in hoofdzaak ingenomen worden door het voetbalveld, omgord door een Finse piste, voorzien van outdoor fitnesstoestellen. Gebruik makend van de software ‘Sirio’ en de resultaten van een infiltratieonderzoek worden de waterhuishouding en hydraulische belasting van de site geoptimaliseerd. Als extra ecologische troef voor het gebied worden enkele natuurspeelelementen voorzien om buitenspelen en natuureducatie te faciliteren en de kinderen te triggeren om de groenbuffers en bomen te verkennen. Grote groenzones worden ingezaaid met een bloemenweidemengsel, onderhoudsvriendelijk en van grote ecologische waarde.

Zowel de leerlingen van De Ark als buurtbewoners krijgen toegang tot de site, die zo een bruisende ontmoetingsplaats zal worden voor jong en oud.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs