Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

De Krook

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2010 - 2017

transformatie panden tot multimediale site

Intro

Deze nieuwe stadsbibliotheek en cultureel brandpunt in Gent is veelvuldig gelauwerd als architecturale parel. VK’s M&E ingenieurs zorgden voor een geïntegreerde en duurzame invulling van de technische installaties. Zo blijft de betonnen structuur zichtbaar om te dienen als thermische massa voor nachtkoeling. De kenmerkende horizontale buitenlamellen schermen verdiepingshoge ramen af, wat resulteert in overvloedig daglicht zonder hoge koellasten.

Lees meer
Klant(en)
  • Waalse Krook
Architecten
  • RCR Aranda Pigam Vilalta arquitectes
  • Coussée & Goris
Prijzen
  • 2018 Real Estate Society Awards - Best (Semi-)Public Development
  • 2019 EU Mies Award - nomination
Statistieken
22081 m²

Verhaal

De gebruikte technische installaties zijn geïntegreerd in de architectuur en structuur, en hebben soms de architectuur mee vorm gegeven.

Hospitality gent dekrook 5 web

De Waalse Krook in Gent was al een hele tijd een doorn in het oog van het stadsbestuur. De leegstand van enkele gebouwen en de verkommering van het befaamde Wintercircus leidden tot een oproep voor een nieuwe invulling. De nieuwe bestemming van de site omvat een nieuwe stedelijke bibliotheek, kantoren voor Universiteit Gent en labo's - ook voor Imec - met betrekking tot VR en AR. Via een Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester werd een selectieprocedure opgestart, met de combinatie Coussée & Goris en Pritzker Prize winnaars RCR Aranda Pigam Vilalta arquitectes als laureaat. VK verzorgde de M&E engineering van het project.

Het project stelt een duurzaam energetisch concept voorop, met een energiepeil van E60 en een isolatiepeil van K30. Daarvoor worden passieve en actieve maatregelen genomen. De passieve maatregelen omvatten onder andere optimalisatie van de glasoppervlakken met zonwering, compacte vormgeving, toegankelijke thermische massa, materialen met een goede isolatiewaarde, … De actieve maatregelen omvatten een warmtepomp en boorgatenenergieopslagveld, efficiënte verlichting, vraaggestuurde ventilatie, lage temperatuursverwarming en hoge temperatuurskoeling, …

De gebruikte technische installaties zijn geïntegreerd in de architectuur en structuur, en hebben soms de architectuur mee vorm gegeven. Zo wordt de holle betonnen structuur gebruikt voor nachtventilatie. Betonkernactivering zorgt voor aanvullende koeling of verwarming. Hoge ramen en verdiepingshoogtes brengen veel daglicht binnen, aangevuld met daglichtcompensatie en aanwezigheidsdetectie.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs