Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Dienstencentrum Leiespiegel

Plaats Deinze, België
Tijdslijn 2009 - 2016

engineering van een duurzaam en flexibel stadskantoor

Intro

Het centrum van Deinze kreeg een facelift met een vernieuwd stadsplein en een nieuw stadskantoor. Structureel vereiste de nabijheid van de Leie-rivier diepfunderingen, door de lage draagkracht en zettingsgevoeligheid. Verder werd veel aandacht besteed aan koudebrug-onderbrekingen. Loggia’s rondom het gebouw beperken de warmtelasten, samen met natuurlijke ventilatie. Ook wordt een deel van de energievraag ingevuld door geothermie.

Lees meer
Klant(en)
  • Stad Deinze
Architecten
  • Tony Fretton Architects
Statistieken
10000 m²

Verhaal

Het gebouw biedt veel flexibiliteit door zijn hoge plafonds, deels door de voorgespannen predallen met een druklaag, die een slankere uitvoering toestaan.

Public deinze leiespiegel 6 web

In Deinze, aan de oevers van de Leie, vormt het stadskantoor samen met de Onze-Lieve-Vrouwkerk, het museum Deinze en de Leiestreek en het nieuwe theater de vernieuwde stadskern.

Het nieuwe gebouw heeft 2 vleugels. Een administratief centrum met 5 verdiepingen is het grootste volume. De raadzaal zit in een kleiner paviljoen, loodrecht geplaatst op het administratief centrum.

Een tweede huid

Rondom het gebouw fungeren loggia's als een tweede huid. Ze introduceren maximaal het daglicht en hun schaduwwerking voorkomt oververhitting. Het dragen van deze externe toevoeging kreeg een specifieke oplossing. De prefab vloerelementen zijn bevestigd aan de hoofdvloerplaten via koudebrug-onderbrekingen. Prefab gevelkolommen ondersteunen de rand. Deze worden op hun beurt ondervangen op uitkragende consoles aan de betonnen kelderwand, de beste oplossing gezien de geringe diepte van de loggia's . Ook de nabijheid van de Leie vormde een uitdaging. De bedding heeft een zeer lage draagkracht en is zettingsgevoelig. Daarom werden diepfunderingen voorzien, ondanks de aanwezigheid van een kelder.

Duurzaam en flexibel

Alle ruimtes in het gebouw worden op natuurlijke wijze geventileerd via ramen die geopend kunnen worden. De daken zijn voorzien van een dik pak isolatie, terwijl het dak van de raadzaal is beplant. Een combinatie van warmtepomp met geothermie en condenserende ketel voedt de verwarming en koeling.

Daarnaast biedt het gebouw veel flexibiliteit door zijn hoge plafonds, deels door de voorgespannen predallen met een druklaag, die een slankere uitvoering toestaan.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs