Europa Ziekenhuizen St-Michiel, spoed

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2013 - 2015

herconditionering spoed en mortuarium

Intro

Om het hoofd te bieden aan een toenemend aantal patiënten op de spoedgevallendienst, heeft het Sint-Michielsziekenhuis (Europa Ziekenhuizen) besloten om de spoedgevallendienst en het mortuarium volledig op te knappen. De ontwerpers van VK legden sterk de nadruk op een rustgevende ruimte en luxueuze materialen, waardoor een angst- en stressreducerende omgeving werd gecreëerd.

Lees meer
Klant(en)
  • Europaziekenhuizen
Prijzen
  • 2015 International Academy Awards - Use of Art in Public or Private Spaces, Highly Commended
Statistieken
1050 m²

Verhaal

Warme kleuren en aangename materialen roept associaties op die moeten bijdragen aan een ontspannen en geborgen sfeer in een stressvolle omgeving.

De spoedafdelingen van Europaziekenhuizen hebben te maken met een groeiende toestroom van patiënten. In de site Sint-Michiel drong een renovatie van de spoeddienst zich op. De dichte stedelijke omgeving van Etterbeek zorgde voor de nodige uitdagingen op het vlak van de instroom van daglicht, connectie met de omgeving en toegankelijkheid voor functionele stromen.

Het ontwerp van VK voorziet in een duidelijke opsplitsing van ambulante en acute patiënten, met toepassing van het nieuwe ESI triagesysteem (Emergency Severity Index) en ruime wachtzones vooraan de afdeling. Daarnaast wordt de ruimte functioneel opgedeeld in urgentiezones.

High-care bevindt zich onmiddellijk na triage, en vlakbij de liften die naar het OK voeren. Low-care en medium-care situeren zich aan de andere kant van de spoed, het verst af van de receptie. Deze patiënten moeten vaak iets langer wachten op behandeling. Vandaar dat deze zone grenst aan de buitengevel, waar veel daglicht binnen stroomt.

Deze medische ruimtes werden zeer functioneel aangekleed, met roestvrij staal, synthetische wanden, geleidende vloeren en technische plafonds. Wit is de hoofdtoon, met uitzondering van de signaalkleuren op de deuren: rood voor high-care, geel voor medium-care en groen voor low-care . Het personeel gaf aan beter te functioneren in een sobere omgeving, met een minimum aan afleiding.

In contrast met deze klinische omgeving staan de meer serene wachtzones aan weerszijden van de spoeddienst. Een wachtzone aan de receptie en een wachtzone in low-care werden vormgegeven met warme kleuren en aangename materialen. De verlichting is telkens verwerkt in diepe curves met perforatie, en bakenen de zones af. De wachtzone in low-care kreeg bovendien een gestileerde boom. Deze referentie naar de natuur roept associaties op die moeten bijdragen aan een ontspannen en geborgen sfeer. Daarnaast bevat dit vaste meubel een speelhoek voor kinderen.

Uiteraard bevat de spoed alle andere noodzakelijke faciliteiten, waaronder boxen voor isolatie, chirurgie, gipsen, pediatrie en allerhande ingrepen en onderzoek. Naast de ingang voor acute patiënten en centraal tussen alle specifieke zones, bevindt zich de personeelsruimte. Ook deze ruimte geniet maximaal van daglicht.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs