Europees Parlement

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2001 - 2007

uitbreiding Europees Parlement met kantoorvleugels + voetgangersbrug

Intro

Het Europees Parlement in Brussel werd uitgebreid met 2 grote vleugels voor kantoren, congreszalen, horeca en audiovisuele diensten. De gebouwen delen ondergrondse ruimtes, die onder het plein en het beschermde Luxemburgstation doorlopen. Daarvoor moest het beschermde monument ondermetseld worden. De vleugels en het station zijn verbonden met de rest van het parlement via een cirkelvormige voetbrug boven het Luxemburgplein.

Lees meer
Klant(en)
  • Promotion Léopold
Architecten
  • Atelier de Genval
  • Cerau
  • Van Campenhout
Statistieken
80000 m²

Verhaal

Door het Luxemburgstation te ondermetselen, kon het monument zonder schade ondergraven worden voor ondergrondse niveaus en geïntegreerd worden in de Europese site.

Door de uitbreiding van de Europese Unie drong een uitbreiding van het Europees Parlement zich op. De nieuwe kantoorvleugels D4 en D5 bieden de nodige extra ruimte. Het voormalige Luxemburgstation, een geklasseerd monument, wordt geflankeerd door de nieuwe vleugels, en zo geïncorporeerd in de site. Het geheel van gebouwen wordt verbonden door een voetgangersbrug boven het Luxemburgplein.

De nieuwe vleugels tellen elk 8 verdiepingen en zijn gebouwd volgens de niet-voortschrijdende instorting – het wegvallen van een draagelement brengt de hele structuur niet in gevaar. D4 huisvest kantoren, parkings en een polyvalente ruimte. D5 herbergt een restaurant en brasserie, technische lokalen, 5 congreszalen met tolkcabines, en audiovisuele diensten. Die bevatten onder andere een televisiestudio en verschillende radiostudio’s. De 2 vleugels hebben gemeenschappelijke ondergrondse niveaus, die doorlopen tot onder het Luxemburgstation. Door het monument te ondermetselen, kon het monument zonder schade geïntegreerd worden in het geheel.

De cirkelvormige voetgangersbrug heeft een diameter van 60 meter, weegt 280 ton en rust op 8 kolommen. De gevels en vloeren vormen een balkenrooster die de verticale lasten overdraagt op de kolommen. Horizontale lasten door wind worden overgedragen op de gebouwen. De brug is bekleed met glas, waarvoor geweven metalen doeken zijn gespannen. Dit gunt de gebruikers de nodige privacy en schermt af van de zonnestralen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs