Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

FoodMet

Plaats Anderlecht, België
Tijdslijn 2013 - 2015

engineering voor een nieuwe markthal binnen het masterplan “Abattoir”

Intro

Op de site van de Abbatoirsmarkt in Anderlecht, een permanente overdekte markt, herbergt Foodmet 45 winkels met uitsluitend etenswaren, waaronder 17 slagers. Om het project vorm te geven, heeft het ontwerpteam vlakke betonnen stijlelementen ('platonische panelen') geassembleerd om verschillende portieken te creëren. Zo ontstaat een zeer flexibel constructiesysteem, dat met name geschikt is voor een dynamische omgeving voor gemengd gebruik.

Lees meer
Klant(en)
  • ORG Architecture
Architecten
  • ORG Architecture
Statistieken
45 winkels

Verhaal

Om de markthal vorm te geven, gebruikte het ontwerpteam platonische panelen, door met vlakke betonnen elementen portieken te bouwen.

Hospitality brussels foodmet 2 web

In 2009 ontving Abattoir nv, eigenaar van de site van de Kuregemse slachthuizen, een EFRO-FEDER subsidie voor de “omzetting van tijdelijke marktstaanplaatsen naar een meer permanente behuizing". Daarop is een masterplan gestart om de ontwikkelingsmogelijkheden van de site te onderzoeken, samen met het bureau ORG. Een eerste stap in dit masterplan was de bouw van een voedingshal, Foodmet, waarvoor VK alle engineering voorzag.

De markthal met bistro biedt plaats aan 45 winkels, uitsluitend bestemd voor de verkoop van voedingswaren, waaronder 17 beenhouwerijen. De markten op de site blijven dus voortbestaan, maar worden versterkt met een vaste winkelruimte onder dak en met alle bijhorende faciliteiten, zoals koelcellen, sanitair, telecommunicatie …

Om de markthal vorm te geven, gebruikte het ontwerpteam platonische panelen, door met vlakke betonnen elementen portieken te bouwen. Dit creëert een zeer flexibel structureel systeem, zeer geschikt voor een dynamische omgeving voor gemengd gebruik.

De architecturale taal van de platonische panelen werd opgenomen in de Biënnale van Venetië van 2016. VK ontwierp ook het stabiliteitsconcept van de kunstinstallatie.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs