terug naar alle projecten

Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen

BE

Over

Vlakbij natuurgebied Burchtse Weel werd het tweede FPC van België opgetrokken. Deze penitentiaire instelling voor psychiatrische misdadigers is een nieuw projecttype, nadat België door Europa werd veroordeeld voor het opsluiten van gedetineerden zonder adequate behandeling.

Uitdaging

De mix tussen psychiatrisch centrum en detentiecentrum vereist een nieuwe ontwerpbenadering. Het centrum moet zowel de veiligheid voor de maatschappij garanderen als de gedetineerde therapeutisch vooruit helpen.

Oplossing

Het ontwerp is opgevat als een klein dorp, waarbij alle bewoners dezelfde therapeutische weg volgen. Naargelang de therapie evolueren de verschillende volumes van 'open' naar 'gesloten', met ook steeds meer buitengroen. Een centraal torenvolume biedt zicht op het omringende natuurgebied.

Lees in detail

Klant(en)

  • Regie der Gebouwen

Architect(en)

  • VK architects+engineers

Locatie

Antwerpen, België

Tijdslijn

2008

2016

Expertise Team(s)

  • Akoestiek

  • Architectuur

  • Digitale engineering

  • Technieken

  • Stabiliteit

  • Duurzaam ontwerp

  • Bekijk meer...

Ontwerpoplossing(en)

  • Masterplanning

  • Gebouwsimulaties

  • Bekijk meer...

Mental antwerp fpc 6

De open afdeling wordt opgenomen in de groenstructuur van de Burchtse Weel, door de groene lobben door te trekken tot in het hart van het forensisch centrum.

Frederique Lievens

senior architect, VK architects+engineers

Geïnterneerden verblijven nog vaak in de gevangenis, waar hun situatie niet adequaat wordt behandeld. Vandaar dat de federale regering besliste een aantal forensisch psychiatrische centra op te richten. VK won de architectuurwedstrijd voor het centrum in Antwerpen met een doordacht concept.

Het centrum ligt tussen een snelweg (E17) en een natuurgebied, de Burchtse Weel en toont verschillende gradaties van ‘open’ en ‘gesloten’, naargelang de vereiste behandeling. Daarbij is het de bedoeling dat alle geïnterneerden hetzelfde traject afleggen, van gesloten naar open. De ommuurde, gesloten afdeling ligt langs de snelweg en dient als buffer voor het natuurgebied. Het bevat de eenheden “crisis – observatie en oriëntatie” en “intensieve behandeling”.

De open afdeling richt zich naar het natuurgebied en manifesteert zich als een autonoom volume. Het is de bedoeling dat de open afdeling wordt opgenomen in de groenstructuur van de Burchtse Weel, door de groene lobben door te trekken tot in het hart van het forensisch centrum.

Een centraal blok combineert de algemene functies, met ondere andere inkom en administratie. Door hun ligging aan de voorzijde bepalen zij het straatbeeld. Een publiek plein reguleert alle circulatiestromen. Een torenvolume groepeert enkele functies (socio-educatief, therapie, ateliers, polikliniek) en biedt de bewoners een blik op de weidse, groene omgeving.

Uiteraard is ook voor een duurzame benadering gekozen. Zo zijn de materialen corrosiebestendig, slijtvast, vandaalbestendig en eenvoudig te onderhouden. Waar mogelijk wordt recycleerbaar materiaal gebruikt. Uitstekende isolatie, onder andere met super-isolerend en zonwerend glas, zorgt voor een K-waarde van 20 à 25. Zonnepanelen zorgen voor sanitair warm water via zonneboilers. Daarnaast wordt gebruik van leidingwater beperkt door een intelligent waterbeheersysteem, met maximaal gebruik van gefilterd regenwater voor toiletspoeling, onderhoud en besproeien van de tuinen. Een gebouwenbeheersysteem zorgt voor een optimaal gebruik van de technische installaties, met aandacht voor de verschillende gebruikers.

Andere projecten die je wellicht interesseren

Wil je de toekomst mee vorm geven met je vindingrijkheid en esthetisch oog voor detail, vanuit een gevoel van verantwoordelijkheid?

Bekijk onze vacatures!

Wil je ons graag leren kennen?

Contacteer ons & misschien wordt dit het begin van een mooie samenwerking.

Made byBits of Love