Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Forensisch Psychiatrisch Centrum Antwerpen

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 2008 - 2016

ontwerp en realisatie van een forensisch psychiatrisch centrum

Intro

De Regie der Gebouwen heeft in Antwerpen een nieuw Forensisch Psychiatrisch Centrum gebouwd voor 180 bewoners, die kampen met mentale problemen en veroordeeld zijn voor strafbare feiten. Met een hoog beveiligingsniveau is het centrum opgevat als een klein dorp rond een centraal plein. Het is volledig geïntegreerd in het groen van het natuurgebied Burchtse Weel. Het concept is gebaseerd op de evolutie van de patiënt en de individuele therapeutische weg.

Lees meer
Klant(en)
  • Regie der Gebouwen
Architecten
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
182 plaatsen
22740 m²

Verhaal

De open afdeling wordt opgenomen in de groenstructuur van de Burchtse Weel, door de groene lobben door te trekken tot in het hart van het forensisch centrum.

Mental antwerp fpc 7

Geïnterneerden verblijven nog vaak in de gevangenis, waar hun situatie niet adequaat wordt behandeld. Vandaar dat de federale regering besliste een aantal forensisch psychiatrische centra op te richten. VK won de architectuurwedstrijd voor het centrum in Antwerpen met een doordacht concept.

Het centrum ligt tussen een snelweg (E17) en een natuurgebied, de Burchtse Weel en toont verschillende gradaties van ‘open’ en ‘gesloten’, naargelang de vereiste behandeling. Daarbij is het de bedoeling dat alle geïnterneerden hetzelfde traject afleggen, van gesloten naar open. De ommuurde, gesloten afdeling ligt langs de snelweg en dient als buffer voor het natuurgebied. Het bevat de eenheden “crisis – observatie en oriëntatie” en “intensieve behandeling”.

De open afdeling richt zich naar het natuurgebied en manifesteert zich als een autonoom volume. Het is de bedoeling dat de open afdeling wordt opgenomen in de groenstructuur van de Burchtse Weel, door de groene lobben door te trekken tot in het hart van het forensisch centrum.

Een centraal blok combineert de algemene functies, met ondere andere inkom en administratie. Door hun ligging aan de voorzijde bepalen zij het straatbeeld. Een publiek plein reguleert alle circulatiestromen. Een torenvolume groepeert enkele functies (socio-educatief, therapie, ateliers, polikliniek) en biedt de bewoners een blik op de weidse, groene omgeving.

Uiteraard is ook voor een duurzame benadering gekozen. Zo zijn de materialen corrosiebestendig, slijtvast, vandaalbestendig en eenvoudig te onderhouden. Waar mogelijk wordt recycleerbaar materiaal gebruikt. Uitstekende isolatie, onder andere met super-isolerend en zonwerend glas, zorgt voor een K-waarde van 20 à 25. Zonnepanelen zorgen voor sanitair warm water via zonneboilers. Daarnaast wordt gebruik van leidingwater beperkt door een intelligent waterbeheersysteem, met maximaal gebruik van gefilterd regenwater voor toiletspoeling, onderhoud en besproeien van de tuinen. Een gebouwenbeheersysteem zorgt voor een optimaal gebruik van de technische installaties, met aandacht voor de verschillende gebruikers.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs