Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Gallait Campus

Plaats Schaarbeek, België
Tijdslijn 2017 - 2020

engineering van een nieuwe duurzame scholencampus voor lager en middelbaar, met sporthal

Intro

Om het gebrek aan scholen in Brussel aan te pakken, wordt een nieuwe Nederlandstalige schoolcampus voor 1140 leerlingen gebouwd tussen de Gallaitstraat en de Vanderlindenstraat in Schaarbeek. Het omvat een lagere en middelbare school, een sporthal en een jongerencentrum, met een duurzame aanpak.

Lees meer
Klant(en)
  • Odebrecht
Architecten
  • POLO Architects
Statistieken
1140 leerlingen
21700 m²

Verhaal

De locatie midden in een dichtbebouwde woonwijk vergt extra aandacht voor de tijdelijke voorzieningen, de logistiek voor de uitvoering en het funderingsconcept.

Education brussels gallait 2 web

Om een antwoord te bieden op het tekort aan scholen in Brussel, gaf de Vlaamse Gemeenschapscommissie de opdracht om een schoolcomplex te realiseren voor 1140 leerlingen. Voor deze Design & Build slaat het team Odebrecht – Vanhout – POLO – VK Engineering de handen in elkaar.

De campus bestaat enerzijds uit een kleuter-, basis- en tienerschool (1° graad van het secundair onderwijs), en enkele gemeenschappelijke ruimtes, zoals een sporthal, refter, kunst- en crearuimte, atelier, labo ... Vier appartementen worden geïntegreerd binnen het volume, naast een ondergrondse parking met 53 parkeerplaatsen. Daarnaast wordt een bestaand “erfgoeddepot” omgevormd tot een secundaire school (2° en 3° graad) met refter, en gemeenschappelijke ondersteunende ruimten en jeugdcentrum.

Het programma vertoont een grote densiteit met verschillende aaneengrenzende gebouwen, die bovendien volledig zijn onderkelderd. Dat vertaalt zich in een hogere complexiteit. De locatie midden in een dichtbebouwde woonwijk vergt extra aandacht voor de tijdelijke voorzieningen, de logistiek voor de uitvoering en het funderingsconcept. De stabiliteitsstudies houden hier rekening mee, bvb. door prefab vs. ter plaatse gestort, en door bepaalde types vloerplaat in functie van gewichten en bereikbaarheid.

Het project heeft een duurzame insteek, met onder andere passieve maatregelen, zoals een doorgedreven isolatie, bijzondere aandacht voor detaillering van bouwknopen (vermijden koudebruggen), een uitstekende luchtdichtheid, zonwering, … Ook actieve maatregelen minimaliseren de energievraag, onder andere door verwarmingsbatterijen op de luchttoevoer voor de verwarming van de klaslokalen, topkoeling op de centrale luchtgroepen en warmterecuperatie op de ventilatie.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs