Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Gerechtsgebouw Antwerpen

Plaats Antwerpen, België
Tijdslijn 1998 - 2006

nieuwbouw gerechtsgebouw

Intro

Dit iconische gebouw met de kenmerkende schaaldaken tekent zich scherp af aan de horizon van Antwerpen. Een mijlpaal in het portfolio van VK, als co-architect en ingenieur, door het emblematische en internationale karakter. Daarnaast was deze veelvuldige prijzenwinnaar een Belgische primeur qua duurzaamheid op deze schaal. Het project gebruikt onder andere natuurlijke ventilatie en nachtkoeling om de ecologische voetafdruk te reduceren.

Lees meer
Klant(en)
  • Regie der Gebouwen
Architecten
  • Rogers/Stirk/Harbour
  • VK Architects & Engineers
  • Arup
Prijzen
  • 2008 Chicago Athenaeum Awards - International Architecture
  • 2007 RIBA Awards - European Award
  • 2006 Infosteel - Steel Construction Award
Statistieken
75000 m²

Verhaal

Het nieuwe gerechtsgebouw van Antwerpen vormt een waardevolle toevoeging aan het Belgische gebouwenpatrimonium.

Public antwerpen lawcourts 8 web

De gerechtelijke diensten van Antwerpen kampten met een nijpend plaatsgebrek en een verspreide aanwezigheid in de stad. Op aandringen van VK schreven Rogers-Stirk-Harbour en Arup mee in op de internationale architectuurwedstrijd voor een nieuw gerechtsgebouw.

Het ontwerp creëert een poort voor Antwerpen. Het knooppunt wordt gevormd door de Salle-des-Pas-Perdus, een wachtzone voor getuigen, magistraten … Deze publieke ruimte op niveau 2 biedt een prachtig zicht op de stad. Van hier vertrekken aan weerszijden 3 vleugels met elk 6 bouwlagen, waarvan 5 bovengronds. De bovenste bouwlaag huisvest de rechtszalen, 6 grote en 26 kleinere, bedekt met opvallende schaaldaken. Deze zijn telkens samengesteld uit 4 kwadranten, off-site gemonteerd. De hyperbare vorm werd gekozen na zorgvuldige afweging en windtunnelproeven.

Een belangrijk onderdeel voor de wedstrijdjury was het duurzame aspect. Daarom zijn natuurlijke materialen zichtbaar en verantwoord gebruikt. Bovenal zijn een aantal energie-efficiënte technieken geïntegreerd. Klimatisatie gebeurt via natuurlijke ventilatie en nachtkoeling. Zo kan de verse buitenlucht vrij het gebouw doorstromen. ’s Nachts slaat de onbedekte betonstructuur de koelte op, om ze overdag gedoseerd los te laten en overvloedige warmte op te slaan. Grote glaspartijen met uitgekiende zonwering laten overvloedig daglicht toe, zonder oververhitting. Het regenwater wordt opgeslagen voor sanitair, irrigatie van de tuinen en onderhoud van het gebouw.

Zo vormt het nieuwe gerechtsgebouw van Antwerpen een waardevolle toevoeging aan het Belgische gebouwenpatrimonium.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs