Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Gevangenis Beveren

Plaats Beveren, België
Tijdslijn 2011 - 2014

engineering van een nieuwe gevangenis

Intro

Deze nieuwe gevangenis moet het chronische capaciteitstekort in de Belgische gevangenissen ondervangen. Met 300 plaatsen zet het ontwerp in op herintegratie. Het project is een voorbeeld op vlak van duurzaamheid, te beginnen met een uitstekende isolatie. Daarnaast vullen hernieuwbare energiebronnen een deel van de energievraag in. Een biologische waterzuiveringsinstallatie zuivert het afvalwater.

Lees meer
Klant(en)
  • Regie der Gebouwen
Architecten
  • Stephane Beel Architecten
  • Jaspers-Eyers Architects
  • Archivolt Architecten
Statistieken
300 plaatsen
29000 m²

Verhaal

De gevangenis is een energetisch duurzaam project, te beginnen met een uitstekende isolatie.

Public beveren prison 1 web

De acute overbevolking in de Belgische gevangenissen leidde in 2008 tot een masterplan. Daarin is sprake van 7 nieuwe inrichtingen, waarvan er ondertussen 4 zijn toegewezen binnen een DBFM-constructie. VK werkt als studiebureau mee aan 3 van deze projecten (Beveren, Haren, Dendermonde).

De werf van de Poort van Beveren, zoals de gevangenis wordt genoemd, werd opgestart in maart 2012. Het opgeleverde project biedt plaats aan 300 gedetineerden, en stelt mens en milieu centraal. Een humane inslag moet een positieve invloed hebben op de gedetineerden, wat dan weer de veiligheid positief beïnvloedt. Het ontwerp zet in op de herintegratie in de samenleving en stimuleert het gemeenschapsgevoel.

De gevangenis is ook een energetisch duurzaam project, te beginnen met een uitstekende isolatie. Zo wordt hernieuwbare energie opgewekt via fotovoltaïsche zonnecellen en een warmtekrachtkoppeling voor sanitair warm water en electriciteit. Dit wordt gecombineerd met een efficiënte invulling van de energievraag via lage temperatuursverwarming, energie-efficiënte lichtarmaturen en condenserende ketels.

Recuperatie van hemelwater zorgt voor een duurzaam waterbeheer. Verder zorgt een biologische waterzuiveringsinstallatie voor gezuiverd afvalwater, dat via een gracht rond het complex voor de nazuivering in de ondergrond kan infiltreren.

Ook structureel is gedacht aan een duurzame en economisch efficiënte constructiemethode, door het gebruik van betonnen prefab-elementen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs