Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Gevangenisdorp Haren

Plaats Haren, België
Tijdslijn 2013 - 2022

engineering van een nieuwe gevangenis

Intro

Dit gevangenisdorp wordt een energie-neutrale, BREEAM Very Good-gevangenis, gerealiseerd in een DBFM-formule. Uitgekiend waterbeheer, met recuperatie van grijs water, reduceert het leidingwaterverbruik met 77%. Een structurele uitdaging ligt in de niveauverschillen van het terrein, temeer daar alle gebouwen tegelijk worden gerealiseerd. De combinatie van alle systemen, inclusief de talrijke veiligheidsvoorzieningen, vormt een waar huzarenstukje.

Lees meer
Klant(en)
  • Regie der Gebouwen
Architecten
  • B2AI
  • EGM architecten
Statistieken
1190 plaatsen
65000 m²

Verhaal

Bedoeling is een energieneutraal BREEAM 'Very Good' project te realiseren, met tot 60% minder CO2-uitstoot en 77% minder gebruik van leidingwater.

Public haren prison 1 web

Het gevangenisdorp van Haren is een van de nieuwe gevangenissen, die in België het capaciteitsprobleem en de gebrekkige penitentiaire infrastructuur moeten oplossen. Haren wordt gerealiseerd in een DBFM-team en biedt plaats aan 1.190 gedetineerden. Voor VK zijn, als engineering partner, veiligheid en energie-efficiëntie belangrijke thema’s. Daarnaast wordt voor de stabiliteitsstudie een strak tijdsschema opgelegd. In 2022 wordt deze energie-neutrale, BREEAM Very Good-gevangenis opgeleverd.

Nieuwe gevangenissen

Het gevangeniswezen in België kampt al geruime tijd met een capaciteitsprobleem. Verschillende bouwdossiers voor nieuwe gevangenissen (Dendermonde, Beveren ...) en Forensisch Psychiatrische Centra spelen hier op in. Ook in Haren komt een nieuwe gevangenis, gerealiseerd binnen een DBFM-formule.

Het wordt de grootste gevangenis van het land, ter vervanging van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael, met plaats voor 1.190 gedetineerden. Het zal verschillende afdelingen omvatten, verspreid over meerdere kleinschalige volumes, vanwaar de benaming ‘gevangenisdorp’.

Een ecologisch gevangenisdorp

VK staat er in voor de stabiliteit, infrastructuur en M&E engineering. Naast veiligheid is energie-efficiëntie een belangrijk thema. Er worden dan ook verschillende actieve en passieve maatregelen in de studie opgenomen: automatische, daglichtafhankelijke lichtregeling, warmtepompen in combinatie met een BEO-veld, warmtekrachtkoppeling … Ook het waterverbruik wordt gemonitord en gestuurd. Grijs water wordt gezuiverd en wordt samen met gerecupereerd regenwater aangewend voor toiletspoeling, schoonmaken, wassen en besproeien van de tuin. Bedoeling is een energieneutraal complex te realiseren met BREEAM-certificaat 'Very Good'. Verschillende maatregelen moeten leiden tot 60% minder CO2-uitstoot en 77% minder gebruik van leidingwater.

Qua stabiliteit is Haren een omvangrijke klus in een strakke planning : in 6 maanden van voorontwerp naar uitvoeringsdossier, inclusief wapening. Volledig in BIM uitgewerkt, heeft elke structureel element specifieke parameters, zoals brandweerstand, akoestiek en perimeterklasse (veiligheidsklasse).

Dit ecologisch doordachte gevangenisdorp wordt opgeleverd in 2022.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs