Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

GGZ Bispebjerg

Plaats Bispebjerg, Denemarken
Tijdslijn -

wedstrijdontwerp voor een nieuw psychiatrisch ziekenhuis

Intro

De toenemende vraag naar gespecialiseerde psychiatrische behandelingen heeft de Deense regering ertoe aangezet nieuwe instellingen op te richten waar respect voor het individu centraal staat. Voor de wedstrijd voor het Psychiatrisch Ziekenhuis Bispebjerg creëerde het ontwerpteam een project dat transparantie en de natuur omarmt en tegelijkertijd de (her)socialisatie van de patiënt stimuleert.

Lees meer
Klant(en)
  • Mental Health Services in the Capital Region of Denmark
Architecten
  • Mikkelsen Arkitekter
  • VK Architects & Engineers
Statistieken
200 bedden

Verhaal

Een psychiatrisch centrum is altijd een moeilijke oefening tussen privacy en sociaal contact, veiligheid en waardigheid, autonomie en begeleiding, activering en rust.

De ziekenhuissite Bispebjerg is een oase van rust in de buurt van Kopenhagen, omringd door drukke verkeersaders. De toenemende vraag naar gespecialiseerde psychiatrische behandelingen heeft de Deense overheid er toe aangezet om nieuwe inrichtingen te bouwen. Aansluitend op de wereldwijd gewaardeerde Scandinavische denkwijze, bieden ze maximaal respect voor de mens en hoge kansen op re-integratie van de mens in de maatschappij.

De aanbesteding bevatte een aantal dilemma's. De beperkte bouwoppervlakte vereist verschillende verdiepingen, maar zoveel mogelijk afdelingen moeten op het gelijkvloers liggen, met rechtstreekse toegang tot tuinen aan de overkant. Het heel beperkte bouwterrein noodzaakte VK en Mikkelsen Arkitekter om met doorgedreven oplossingen voor de dag te komen, die functionaliteit paren aan een overtuigende architecturale expressie.

Het programma omvat twee fasen: de eerste fase bevat een spoedafdeling met 42 bedden en twee algemene afdelingen, aangevuld met een ECT unit, een auditorium, voorzieningen voor opleiding en kantoren. De tweede fase bestaat uit 94 bedden en een nieuwe multifunctionele hal. Een psychiatrisch centrum is altijd een moeilijke oefening tussen privacy en sociaal contact, veiligheid en waardigheid, autonomie en begeleiding, activering en rust.

Een belangrijk aspect is de (her)socialisering van de patiënt. Het concept van VK en Mikkelsen stimuleert sociaal contact en beperkt de fysieke en mentale afstand tussen de patiëntenkamer en de publieke zones. De atria en wachtruimtes op de begane grond zijn toegankelijk voor iedereen en doen dienst als binnentuin naar de hogere verdiepingen. Van daaruit hebben de patiënten een adembenemend zicht op het groen. Het volledige gebouw straalt natuur en transparantie uit.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs