Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Ghelamco Arena

Plaats Gent, België
Tijdslijn 2011 - 2013

nieuwbouw van een voetbalstadion

Intro

De nieuwe voetbaltempel van KAA Gent telt 20.000 zitjes. Naast de sportinfrastructuur en publieke voorzieningen, bevat het stadion een sterrenrestaurant en verschillende kantoorruimtes. Bij de technische installaties werd vooral gewaakt over lichtpollutie en duurzaam waterbeheer. Het dak draagt 13.000 m² zonnepanelen. Structureel werd prefab-beton voor tribunes en promenades gecombineerd met een ver uitkragende stalen dakstructuur.

Lees meer
Klant(en)
  • Artevelde cltd
Architecten
  • G+D Studiegroep Bontinck
Prijzen
  • 2014 Interior Awards Sports - Contract Design Magazine
  • 2014 Saint-Gobain Gypsum International Trophy Award - Grand Prix Winner
  • 2013 StadiumDB - Stadium of The Year
Statistieken
20000 plaatsen
56000 m²

Verhaal

De veldverlichting werd onder de ver uitkragende luifels aangebracht om luchtpollutie te voorkomen.

Hospitality gent ghelamcoarena 5 web

Voor de voetbalploeg KAA Gent werd een nieuw stadion gebouwd, buiten de stad en vlakbij enkele grote verkeersaders. Het maakt deel uit van een site voor gemengd gebruik, met winkels, kantoren en een hotel.

Behalve het voetbalveld en de tribunes, beschikt het stadion over alle noodzakelijke voorzieningen: spelersfaciliteiten, hulpposten, controleposten voor brandweer en politie, en kantoren. De publieke voorzieningen, zoals sanitair, winkels en horecazaken, bevinden zich langs een promenade op de verdiepingen. Distributie en logistiek zitten dan weer onder de tribunes, en de technische lokalen op het dak.

Het stadion telt 20.000 zitplaatsen tellen, waaronder 1.200 business seats, en 1.500 parkeerplaatsen. Daarbij 20 luxueuze skyboxen, een lounge voor 1.500 personen, een business restaurant met 1.000 plaatsen en clubrestaurant met 250 plaatsen.

Het ontwerp laat een duurzame aanpak zien, met inzet van nieuwe technologieën. De ventilatielucht wordt bevochtigd met gastoestellen, en de business seats worden verwarmd met gasgevoede infraroodstralers. De veldverlichting is onder de ver uitkragende luifels aangebracht om luchtpollutie te voorkomen. Via regenwaterputten en infiltratiebekkens op de parking is voldoende capaciteit voorzien voor de besproeiing van het veld en de spoeling van sanitair. Daarbij beperken waterzuinige toestellen en kranen de watervraag.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs