Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Granero Industrio

Plaats Roeselare, België
Tijdslijn 2019 - 2022

renovatie en uitbreiding van een silo-complex voor de opslag en verwerking van graan

Intro

Een industrieel silocomplex wordt na 10 jaar leegstand gerenoveerd en uitgebreid om de bedrijvigheid te herstarten. Het landmark in de haven van Roeselare krijgt een nieuw elan door enkele gedurfde architecturale ingrepen. De aanwezige silo’s, 25.000 m³ en indrukwekkend hoog, worden gerenoveerd. Los van een beschermd silogebouw uit 1934, wordt de rest van de site vervangen door nieuwe laadstations en bijkomende silo’s.

Lees meer
Klant(en)
  • Granero Industrio
Architecten
  • VK Architects & Engineers

Verhaal

De markante bouwhoogte van de silo’s, 25.000 m³ in totaal, bepaalt sterk de architecturale aanwezigheid aan de Kop van de Vaart.

In de haven van Roeselare neemt Granero Industrio de Hanekop-site opnieuw in bedrijf. Het leegstaande industriecomplex wordt deels gerenoveerd, deels vervangen door nieuwbouw. De site werd grotendeels ontwikkeld door VK vanaf 1959.

Renovatie

De markante bouwhoogte van de silo’s, 25.000 m³ in totaal, bepaalt sterk de architecturale aanwezigheid aan de Kop van de Vaart. De bloemmolen tussen beide silovolumes wordt verhoogd tot dezelfde lijn via een goudkleurig volume. Dit versterkt niet alleen het landmark-aspect, maar ook de uniforme aanblik van het geheel.

Tijdens de harde renovatie worden de te behouden silo’s en bloemmolen gestript en grondig gereinigd.

Het oudste silogebouw op het terrein, uit 1934 door Jozef De Bruycker, is beschermd als monument onroerend erfgoed. Dit volume wordt dan ook omzichtiger gerenoveerd.

Nieuw elan

Met uitzondering van het beschermde silogebouw worden de oudste delen van de site vervangen. Links van de te renoveren volumes door een bijna even hoog volume in dezelfde gevelmaterialen. Deze nieuwbouw bevat laadstations en bijkomende silo’s. De nieuwe naam op de gevel markeert het nieuwe elan, ter vervanging van de huidige “Hanekop”-letters op de gevel.

Rechts van de te renoveren silo’s komt een lager volume met een architecturaal sprekende gevel, als brug naar het beschermde silogebouw. Dit wordt een laad- en losstation voor vrachtwagens.

Een transportband met architecturale allure

Over de Kop van de Vaart zal een transportband de graansilo’s verbinden met de productie-eenheid van Maselis. Sterk beeldbepalend, overstijgt de vormgeving het puur utilitaire. Het gesloten volume wordt deels bekleed met gepolierde, spiegelende panelen die water, lucht en de haven zullen reflecteren.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs