Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

HospitaCité

Plaats Brussel, België
Tijdslijn 2017 - 2025

renovatie en uitbreiding van een universitaire ziekenhuiscampus

Intro

Dit strategisch project voor de Cliniques Universitaires Saint-Luc zal de campus uit de jaren ’60 integraal hertekenen. De naam “Hospitacité” – deel van een extreem ambitieus investeringsprogramma “Hôpital 2025” - drukt de wens uit om een referentiecampus te blijven inzake zorg en wetenschap binnen het Franstalige zorggebied. Een campus die naadloos ingebed is in het stedelijk stadsweefsel en de sfeer en gastvrijheid van een hotel uitademt.

Lees meer
Klant(en)
  • Cliniques universitaires Saint-Luc
Architecten
  • VK Architects & Engineers
  • Michel Rémon & Associés
Statistieken
100000 m²

Verhaal

Dit strategisch cruciale project voor de ziekenhuizen, zal de universitaire campus de komende 10 jaar op een integrale manier grondig hertekenen.

Hospitals brussels hospitacite 4 web

Cliniques Universitaires Saint-Luc (CUSL) selecteerden VK Architects & Engineers – Michel Rémon & Associés om hun campus op de toekomst voor te bereiden door deze te revitaliseren tot een efficiënte zorgcampus. “Hôpital 2025” is een extreem ambitieus programma en zal de toonaangevende positie van het universitaire ziekenhuis in Brussel en het Franstalige landsgedeelte nog verstevigen.

Het programma behelst de masterplanning, de studie, het ontwerp en de volledige engineering, voor een budget van 250 miljoen euro en met een geschatte projectduur van 10 jaar.

Het team werd door CUSL vooral geroemd omwille van de toekomstgerichte stedenbouwkundige en architecturale visie. De heldere circulatieplannen, de connectie met de wijk en de stad, de daktuinen als oase van rust in de drukke stad en tal van andere ingrepen zullen de huidige imposante, monolithische structuur omvormen tot een aantrekkelijke zorgcampus. Nieuwe gebouwen worden opgetrokken en het medisch-technisch blok wordt volledig gerenoveerd. De jury was ook onder de indruk van de gedetailleerde fasering, de interne flexibiliteit, de flows in en om de campus en de zeer doordachte reflectie over leefkwaliteit op de campus.

Via opmerkelijke geveloplossingen in combinatie met gebruik van hout en glas zullen bezoekers zich makkelijke kunnen oriënteren en kan het daglicht haar helende werk doen. En dit alles met de ambitie om het energieverbruik tot de helft te reduceren binnen een gecontroleerde Total Cost of Ownership.

Het programma behelst de masterplanning, de studie, het ontwerp en de volledige engineering, voor een budget van 250 miljoen euro en met een geschatte projectduur van 10 jaar.

In de geest van een “Health City” zullen de verschillende gebouwen met hun uiteenlopende hoogte een dynamiek veroorzaken in samenspel met de Brusselse skyline. De ontwerpers zullen diverse zorgpolen creëren om de functionele relaties te versterken. Het dagziekenhuis krijgt hierbij een prominente rol toebedeeld. De omgeving van patiënten en personeel wordt geoptimaliseerd om te voldoen aan de hedendaagse verwachtingen.

HospitaCité = hôpital + cité + hospitalité

Dit strategisch cruciale project voor de ziekenhuizen, zal de universitaire campus de komende 10 jaar op een integrale manier grondig hertekenen. Het wordt een referentie als Health Campus ten oosten van de stad en krijgt niet toevallig de naam “HospitaCité” opgespeld. Een combinatie van “hôpital”, “cité” en “hospitalité” als metafoor voor een campus die perfect geïntegreerd is in het stadsweefsel en de gastvrijheid van een hotel moet uitstralen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs