Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

Infrax

Plaats Torhout, België
Tijdslijn 2008 - 2010

nieuwbouw kantoorgebouw

Intro

Dit hoofdkantoor voor een publieke nutsleverancier vormt qua duurzaamheid een belangrijke mijlpaal in het portfolio van VK. Door een integrale aanpak met CrepainBinst Architecture konden de technische installaties naadloos geïntegreerd worden in het architecturaal ontwerp. Opmerkelijk is het concept voor de intelligente gevel. Deze warmt de buitenlucht op voor de kantoren, bevat kijkramen, en levert energie via geïntegreerde photovoltaische cellen.

Lees meer
Klant(en)
  • Infrax West
Architecten
  • CrepainBinst Architecture
Prijzen
  • 2010 Chicago Athenaeum Awards - Green Good Design Award
  • 2009 2020challenge Award
Statistieken
9600 m²

Verhaal

Een dubbel gevelsysteem zorgt in het tussenseizoen voor de opwarming van buitenlucht, die dan via kijkramen de kantoren ventileert.

Offices torhout infrax 7 web

Infrax West wilde al zijn diensten op één centrale plaats lokaliseren en haar maatschappelijke voorbeeldfunctie onderstrepen. Een doordacht ontwerp met integratie van architectuur en technieken resulteerde in een hoogstaand, duurzaam en energiezuinig kantoorgebouw, met bijhorend magazijn en opslagterrein. Het kantoorgedeelte telt 3 bouwlagen, met op het gelijkvloers een uitbouw als refter.

Met een globaal isolatiepeil K44 en een energiepeil van E60, werd het innovatieve en duurzame ontwerp erkend en gelauwerd door 2020challenge. Doorgedreven isolatie en hoogwaardige isolerende beglazing worden gecombineerd met een geïntegreerd gebouwen- en installatieconcept. De ontwerpberekeningen zijn gebaseerd op gedetailleerde comfort- en energiesimulaties.

Via betonkernactivering wordt het gebouw ’s winters verwarmd en ’s zomers gekoeld. Een boorgatenenergieopslagveld met performante warmtepomp vormt daarbij de duurzame energiebron. Een hybride ventilatie zorgt ook voor de nodige energiebesparing: natuurlijke ventilatie in de tussenseizoenen, aangevuld met mechanische ventilatie in de zomer en winter. Daarbij is het intelligente gevelconcept essentieel. Een dubbel gevelsysteem zorgt in het tussenseizoen voor de opwarming van buitenlucht, die dan via kijkramen de kantoren ventileert. Photovoltaische gevelcellen sturen de pomp van het boorgatenenergieopslagveld aan. Uiteraard draagt het waterbeheer bij tot de duurzame stempel: regenwater voor sanitair gebruik, waterzuinige toestellen en infiltratie via groene bekkens.

Structureel is er een grote flexibiliteit door de grote overspanning - nagespannen dak- en vloerplaten dragen van gevel tot gevel (16 meter) en zijn via gewichtsbesparende elementen bevestigd aan smalle, stalen kokers.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs