Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

InnovOcean

Plaats Oostende, België
Tijdslijn 2019 - 2022

nieuw labogebouw voor zeewetenschappelijk onderzoek

Intro

Dit nieuwe labo-gebouw moet de internationale uitstraling en de synergie van het VLIZ en het ILVO, Vlaanderens instituten voor mariene onderzoek en onderwijs, nog vergroten. Dit nieuwe landmark in Oostende, een toekomstgericht en kostenoptimaal ontwerp, biedt interessante uitdagingen voor VK's ingenieurs, zoals labo's met zeewater.

Lees meer
Eindgebruiker(s)
VLIZ, Vlaams Instituut voor de Zee - ILVO, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek
Klant(en)
  • Van Roey
Architecten
  • evr-Architecten
Statistieken
8000 m²

Verhaal

De labo’s vergen een bijzondere benadering, zoals de labo’s met zeewater omwille van de hoge corrosie die hiermee gepaard kan gaan.

Visual industry oostende innovocean ANKE isometrie 1 web

ILVO, Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek. Beide instellingen werken complementair. InnovOcean, hét nieuwe gebouw voor mariene onderzoek en onderwijs voor Vlaanderen, stimuleert een logische synergie tussen beide instituten. De ruime sokkel wordt gebruikt voor vergaderzalen, auditorium en labo’s. De kantoren, zeebibliotheek en bedrijfskantine zijn gehuisvest in de verdiepingen. Dit nieuwe landmark in Oostende biedt in totaal plaats aan 200 werknemers.

Futureproof en kostenoptimaal

Gerealiseerd in een Design & Build-formule, zorgt het ontwerpteam voor een duurzame benadering, met de hoogste comfortklassen voor winter- en zomercomfort. Daarbij kan de gebruiker zelf het comfort beïnvloeden, door binnengordijnen te bedienen of zelf ramen te openen.

Met een E-peil van E56 en een GRO-score van 73% of ‘Beter’, is InnovOcean een duurzaam en kosten-optimaal onderzoeksgebouw, dat mogelijkheden laat voor de integratie van duurzame toepassingen in de toekomst.

De stabiliteitsingenieurs ontwierpen een heldere en eenvoudige draagstructuur als een open frame, met bijna overal kolomvrije ruimtes. In combinatie met een kantoorgrid zorgt dit voor een optimale flexibiliteit voor de toekomst.

In eerste instantie kan passieve koeling worden toegepast. Koelbalken zorgen voor de resterende vraag.

Ook naar waterverbruik zijn hoge ambities gesteld. Zo wordt 44% van het kantoorwater gevoed door regenwater, en wordt 90% van het opgevangen water ingezet.

Specificaties van zeelabo’s

Door het zeeklimaat, met zeezouten, rukwinden en zand, is geopteerd voor een robuust, onderhoudsarm gebouw met een zo egaal mogelijke gevel.

Ook de labo’s vergen een bijzondere benadering, zoals de labo’s met zeewater omwille van de hoge corrosie die hiermee gepaard kan gaan. Verder is een apart verwarmings- en koelconcept voorzien voor de zeewaterlabo’s, gezien de specifieke temperatuureisen. De zeewaterlabo’s en de chemische labo’s krijgen ook een aparte luchtgroep, omwille van de specifieke ventilatie-eisen, zoals ontvochtiging en gebruik van toestellen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs