Uw browser wordt niet ondersteund, schakel over naar een andere voor een optimale ervaring.

K-Tower

Plaats Kortrijk, België
Tijdslijn 2007 - 2018

acoustical engineering voor een hoogstaande woontoren

Intro

De Leieboorden in Kortrijk worden verfraaid door deze nieuwe woontoren, de hoogste toren van Kortrijk. Voor de luxeappartementen werden hoge akoestische eisen gesteld, aan een minimale kost én gewicht. Onze ingenieurs akoestiek hielden ook rekening met de maximale flexibiliteit van de flat-indelingen. Detaillering van de gevel zorgt ook voor akoestisch comfort op de terrassen en de achterliggende ruimtes.

Lees meer
Klant(en)
  • Koramic
  • Van Roey
Architecten
  • Philippe Samyn & Partners
Statistieken
64
13200 m²

Verhaal

Met de K-tower krijgt Kortrijk een hoogwaardige woontoren langs de nieuw aangelegde Leieboorden. In een stad met weinig tot geen hoogbouw, vormt de K-tower met zijn 19 bovengrondse verdiepingen een opvallend silhouet.

Deze nieuwe ontwikkeling verrijst naast het Sint-Amandscollege, waar vroeger de Collegetoren een prominente plaats innam. Het verouderde internaat in de toren herbestemmen tot appartementen bleek geen optie. Daarom werd de Collegetoren afgebroken tot op 4 verdiepingen, en werden de appartementen voorzien in een nieuwe woontoren, de K-tower.

De indeling van de woontoren is zeer flexibel opgevat. Per verdieping zijn één-, twee- , of drieslaapkamerappartementen voorzien, die ook samengevoegd kunnen worden. De appartementen zijn zuidwaarts gericht en voorzien van ruime terrassen.

Voor de luxeappartementen wordt een hoger akoestisch comfort nagestreefd in het kader van een hoogbouw. De akoestische studie heeft dan ook aandacht voor een optimale opbouw van wanden en vloeren. Deze moeten de akoestische prestaties maximaliseren tegen een minimale kost en gewicht. Daarbij is rekening gehouden met een maximaal flexibele indeling van de wooneenheden, om commercialisatie in een later stadium optimaal te houden.

Daarnaast wordt het akoestisch comfort op terras en de achterliggende leefruimtes verzekerd via een doorgedreven detaillering van de gevel. Low-noise technische installaties en dempers bovenop de woontoren zorgen voor een onverstoord uitzicht vanaf de aangrenzende penthouse-terrassen.

Op zoek naar een carrière bij VK?

Als je gepassioneerd bent door design en engineering, ambitie toont en een uitdaging niet uit de weg gaat, kan VK Architects & Engineers je de kans bieden om je carrière verder te ontwikkelen.

Bekijk onze jobs